. 36 (1976), . III, 15 - 16 2012 . | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerЗемеделските стопани се активизират
Аделина ЙОРДАНОВА
Над шейсет проекта за преструктуриране на полупазарните стопанства на производители от Монтанско са изготвили експертите от Областната служба за съвети в земеделието. Интересът към тази мярка на Програмата за развитие на селските райони е голям.
От отварянето на мярката в края на март са изготвени трийсет проекта, които вече са подадени в дирекцията на държавен фонд “Земеделие”. Повече от трийсет също са готови и очакват изтичането на едномесечния срок. Голяма част от тях са в сферата на зеленчукопроизводството отглеждане на краставици и домати. Пчелари също са кандидатствали по мярката. Не са малко инициативите за трайни насаждения орехи и лешници.
“Екипът успя да убеди земеделските производители, да се възползват от възможностите на мярка 141 и да кандидатстват по нея. Те получават по 7500 евро за петгодишен период”, коментира началникът на офиса Григорий Димов.
По тази схема в национален мащаб са разработени 850 проекта. Монтанските са над шейсет и нареждат службата тук на четиринайсето място в страната в своебарзаната класация. Очакванията на експертите са до затварянето на мярката бенефициентите в областта да надхвърлят сто, уточни Димов.
Тази година по мярката могат да кандидатстват еднолични търговци, регистрирани като земеделски производители. Това право имат и пенсионери, първа и втора категория труд, които не са навършили 60 години. Отпадна и изискването една от културите да не превишава 85 процента от размера на стопанството, то остава само за технически, етерично маслени и медицински култури.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso