Бр. 38 (2594), год. ХХXI, 13 - 19 октомври 2020 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerБъдещ инсинератор тревожи монтанчани
Община Монтана не е давала съгласие за изграждането му
Апостол ЯНКОВ
Публично обсъждат изграждането на инсталация за обезвреждане на отпадъци от хуманното и ветеринарно здравеопазване и от фармацевтични производства в Монтана.Дискусшята по доклада за въздействието върху околната среда е насрочен за 22 октомври. Инвестиционното намерение е на местна фирма, наела имот в Северната промишлена зона.
В социалните мрежи вече се провеждат дебати по темата. Жители на областния град са против изграждането на инсталацията, тъй като при работата й биха се изпускали във въздуха вредни емисии - примерно диоксини и фурани, отделящи се при изгарянето на отпадъци. Те може да се открият във въздуха, водата и почвата. Натрупват се и са рискови за човешкото здраве.
Намеренията на инвеститора са да обезврежда чрез изгаряне опасни и неопасни отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване и фармацията, за които няма друга алтернатива за третиране. Инсинераторът ще е на площ от малко над 1 декар, на  ул. проф. д-р Цветан Вълов № 12. Имотът граничи на запад с площадка, където фирмата вече  извършва дейности по обезвреждане на отпадъци. Най-близките жилищни територии са областния град на разстояние над 400 метра западно и Николово - над 3 километра източно.
На терена освен инсталация за обезвреждане на опасни и неопасни отпадъци с размери 10 на 15 метра, е предвидено да има площадка за временно съхранение на получените и образуваните в следствие на дейността боклуци.  Инсталацията е с капацитет 150 килограма на час, тоест за денонощие може да обезврежда до 2,4 тона. Тя може да работи максимум 16 часа, а останалите са необходими за почистването й, запалването и загряването до работна температура, както и зареждането с отпадъци за изгаряне.
Според инвеститора, инсинераторът ще оптимизира дейностите по третиране на отпадъците, образувани от хуманното и ветеринарното здравеопазване в региона. Сега болничните се изгарят в София и Девня. С изграждането на съоръжение в Монтана ще се постигне значително намаляване на разходите за транспорт. Управлението на отпадъците ще бъде разработено в съответствие с нормативните изисквания, категорични са от фирмата
В социалните мрежи вече са публикувани призиви за масов протест в деня на обсъждането - 22 октомври пред общината от 8, 30 ч., след това от 10 часа в залата на хотел “Огоста”.
Организаторите са на мнение, че това е начинът местната власт да се стресне и да не позволи реализацията на инвестиционното предложение. Инсинираторът ще дава работа на петима човека, но ще трови 30 хиляди граждани на Монтана,  изтъкват недоволни жители на областния град.
Община Монтана не е давала и няма как да даде положително становище за изграждането на инсинератор за болнични отпадъци в индустриалната зона на Монтана. Това е частна инициатива. Регионалната инспекция по околна среда и води трябва да изготви ОВОС.
“Ние сме длъжни да представим изискванията за всеки един проект и това правим. Но нямаме никакво друго участие или ангажимент в тази инициатива под каквато и да е форма. Общината не стои зад проекта и към този момент не се е произнесла със становище в подкрепа за реализацията му. Тепърва предстои произнасянето на различните институции”, категоричен бе кметът Златко Живков.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso