Бр. 38 (2594), год. ХХXI, 13 - 19 октомври 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerБойчиновската община отбеляза 110-годишнината си
Янка АПОСТОЛОВА
Директорът на основното училище във Владимирово Соня Петрова, общинският съветник Емил Макариев и председателят на местния парламент Славей Костодинов бяха отличени с почетния плакет на Бойчиновци по случай празника на общината. Почетна грамота бе връчена на Владислав Аврамов, преподавал десетилетия български език и литература в Професионалната гимназия по транспорт във Владимирово. На 7 октомври в градчето отбелязаха тържествено 110-годишнината от образуването на административната единица община Бойчиновци. Сред гостите на празника бяха народният представител  Димитър Аврамов, областният управител Росен Белчев, неговите заместници Десислава Димитрова и Цветко Цветков, доц. д-р Борислав Великов.
Празникът започна с  богослужение в храма “Свети Георги” и продължи с тържествена сесия. С добра новина зарадва жителите на общината областният управител Росен Белчев. Започва подготовката на проект за ремонта на пътя от отклонението край монтанския технологичен парк до Мърчево. Той ще бъде готов съвсем скоро и ще бъде включен в програмата на Агенция “Пътна инфраструктура” за следващата година. Той увери хората, че напредват с бързи темпове процедурите по пускането в експлоатация на новия водоизточник за Бели брег, Громшин и Кобиляк. Трите села заради наднормено съдържание на арсен са без нормално водоснабдяване вече трета година
Депутатът Димитър Аврамов обеща и занапред да прави всичко по силите си и да работи заедно с местната управа за развитието и просперитета на общината. Доц. д-р Борислав Великов бе категоричен, че ще продължи да помага на Бойчиновци, въпреки че не е народен представител. Той посочи, че ще даде своя дан за изографисването на местния храм и ще съдейства според силите и възможностите си  за развитието на района.
Бойчиновци получава административна автономия през 1910 година. Тогава села Бойчиновци, Охрид и Пали лула се отделят от община Белотинци. През 1922 г. се присъединява и Портитовци, Ерден влиза през 1935 г.  През 1974 г. Бойчиновци става град и се сдобива с квартал “Огоста”, а  през  1978 г. се вливат Мърчево, Владимирово, Мадан и Бели брег. През последния етап на окрупняване през 1987 г. се присъединяват Кобиляк, Громшин, Бели брод и Лехчево. Демографският срив не подмина общината, населението е намаляло почти наполовина. От 15 300 души през 1975 г. сега вече в общината живеят 8 500 души. Във всяко населено място има читалище, шест са детските градини, толкова са и училищата.
“Вече 33 години тринайсет населени места градят настояще, работят с мисъл за по-доброто си бъдеще заедно”, подчерта кметът на общината Светлин Сретениев и благодари на хората, които не напуснаха родния край и дават всичко от себе си за просперитета му.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso