Бр. 38 (2594), год. ХХXI, 13 - 19 октомври 2020 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerФермери и пчелари кандидатстват за помощ
Аделина ЙОРДАНОВА
Животновъдите кандидатстват по схемите за обвързана подкрепа за тазгодишната кампания. Приемът на заявления продължава до 2 ноември, съобщават от Държавен фонд “Земеделие”.
Стопаните доказват с документи по образец на електронен носител произведената и реализирана от тях продукция - мляко и млечните продукти, продадени  животни. Депозират ги в областната дирекция на ДФЗ заедно със  заверени копия на оригиналите. Пласирането на млякото и млечните продукти се доказва за периода от 1 октомври 2019 г. до 30 септември. За него се кандидатства по четири схеми: за обвързано подпомагане на млечни крави,  за млечни крави под селекционен контрол, за овце- и/или кози-майки под селекционен контрол, за обвързано подпомагане за биволи. Три са схемите за животните - за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници, за месодайни крави под селекционен контрол, за овце- и/или кози-майки под селекционен контрол.  В зависимост от това къде са реализирани животните в България или извън страната, се попълват различни типови образци.
Животновъдите могат да изтеглят и попълнят образците на документите, с които доказват реализация на произведената от тях продукция от интернет страницата на ДФ “Земеделие”. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване.
На 26 октомври ДФЗ стартира и Националната програма по пчеларство. По нея за следващата  година са предвидени е 6 400 202 лева. Документи се приемат в областната  дирекция  ДФЗ до 6 ноември.
Пчеларите може  да изтеглят образец на заявлението  от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките.  Заинтересованите, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и в ОДЗ.
Мерки Б, Г и Д от програмата  включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.
Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане. За тях се отварят и допълнителни възможности по мярка Б, а именно “Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата” и по мярка Г “Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми”.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso