Бр. 38 (2594), год. ХХXI, 13 - 19 октомври 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНощ на литературата представи европейски автори
Нели ВАСИЛЕВА
Монтана за първи път се включи в инициативата Нощ на литературата. Тя се провежда за 9-та година страната ни. Тазгодишното й издание намери място в културния календар на 13 български града.
Инициативата цели да привлече вниманието към съвременната европейска литература. Същевременно тя разкрива важността на многоезичието, откроява ролята на преводачите и на издателите в опознаването на чуждестранните достижения в литературата.
Старт на четенето в Регионална библиотека “Гео Милев” дадоха кметът на Община Монтана Златко Живков и председателя на Общинския съвет инж. Иво Иванов. Заедно те представиха откъс от “Излязох” на Отец Пимен от Северна Македония. В библиотеката и в другите две читателски гнезда - Регионален исторически музей Монтана, и Художествена галерия “Кирил Петров”, откъси от книги представиха още 17 популярни личности. Сред тях бяха общинската съветничка и преводачка от чешки и словашки Росица Благоева, писателят Мартен Калеев, музикалният педагог Марианна Цолова, директорката на училища “Европа” Цветанка Радованова, преподавателят от ПГПЧЕ “Петър Богдан” Олег Александров, художничките Виктория Михайлова и Таня Василева, актьорът Тихомир Иванов, филолози, историци, журналисти, юрист, психолог.
Публиката откри интересни чуждестранни заглавия, преведени от немски, френски, датски,италиански, сръб-ски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски. Подборът на книгите бе направен от културните институти и посолствата на страните им. Всички представени творби са достъпни в Регионалната библиотека.
Главни организатори на Нощ на литературата са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация “Детски книги” в партньорство с общините и културните институции.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso