Бр. 39 (2448), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 10 - 16 октомври 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerМонтана се сдоби с мобилна сцена
Аделина ЙОРДАНОВА
Пред събралите се стотици граждани кметовете на двете общини Златко Живков и Небойша Коцич представиха общите си намерения в бъдеще.
Нова подвижна сцена има вече Монтана. Тя е доставена с евросредства по проект, изпълняван заедно със сръбската община Медиана градска на Ниш, по Програмата за Трансгранично сътрудничество.
Модерното съоръжение струва 440 000 лева, изключително сигурно е. Произведено е в Германия и е с размери 8 на 10 метра. 24 прожектора осветяват сценичното пространство.
“Тази сцена е много необходима за културната програма на общината.Така ще икономисаме средствата, които всяка година отделяме за наем на сцени, за фолклорните фестивали и концерти, които организираме. Те са поне 30 000 лева, само за Свети Дух платихме 12 000 лева”, поясни кметът Златко Живков.
Първи на новата сцена се качи танцов ансамбъл “Северняци” при Обединения детски комплекс “Ние, врабчетата”. Той заедно с културно-уметничкото дружество “Абрашевич” от Ниш изнесе концерт. Предстои подобна изява да има и в Ниш, както и да бъде разработена обща стратегия за насърчаване на туризма и културния обмен и развиване на онлайн туристически услуги.
В рамките на проекта още състави от Монтана ще гостуват в сръбския град. През пролетта двата града ще си разменят и по едно театрално представление, каза кметът Живков.
Златко Живков и новият кмет на община Ниш Медиана Небойша Коцич обсъдиха бъдещи съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия.
“Ние имаме вече няколко идеи, които да предложим на своите партньори. Те са свързани с подобряване на публичната общинска собственост и на културната инфраструктура. По конкретно става дума за реконструкция на централния площад “Жеравица”, доставка на техника за общинското предприятие “Чистота” и изграждане на закрит пазар. Ще търсим финансиране и за ремонт на залата на читалище “Разум”. Тя има не само уникална акустика, но е и историческо място от новата история на нашия град. Построена е от 1934 до 1937 г. с набиране на доброволни средства и труд от хората, а от десетилетия не се използва”, поясни Живков.
Кметът изрази надежда, че позициите на двете общини ще съвпаднат и проектите ще бъдат реализирани. Той увери, че местните управи се готвят сериозно и ще успеят.
“За краткото време, в което съм начело на общината, установих плодотворното сътрудничество между Монтана и Ниш-Медиана. Убеден съм, че то ще продължи и занапред”, увери Небойша Коцич.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso