Бр. 39 (2448), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 10 - 16 октомври 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerДядо Григорий освети драганишкия храм
Янка АПОСТОЛОВА
Кметът на Вършец Иван Лазаров връчи специален плакет на общината на Иво Евгениев, който го получи заедно с децата си Андреа и Александър
Врачанският митрополит Григорий освети обновената църква “Света Петка Параскева“ в Драганица. Тя е една от най-старите в Северозапада и бе ремонтирана с финансовата подкрепа на фондация “Помощ за благотворителността в България”, чийто основен акционер е предприемачът Иво Евгениев.
“Нашите сърца днес са изпълнени с радост и благодарност, че още един дом Господен отвори врата, ремонтиран и обновен, готов да приеме богоугодния народ за молитва, за жива връзка с Бога”, така Врачанският владика Григорий започна Съборната света литургия на 7 октомври в драганишкия храм. Той благодари на ктиторите, с чиято помощ църквата отваря врата за нов живот.
Църквата “Света Петка Параскева” е построена през Средновековието и според наличните до този момент сведения това е станало около 1660 година. Знае се, че тук през 1870 г. Васил Левски е събирал членове на своя таен комитет. Тя е еднокорабна с притвор, пристроен в по-късен етап. Покривът е двускатен, а над откритата нартика има малка камбанария.
Храмът сега е измазан отвън и отвътре, саниран е. Дворът е постлан с плочи, монтирана е нова ограда, а теренът е облагороден и озеленен. Трима местни жители пък изградили чешмата. Особено ценен е уникалният иконостас от 1869 г. Около трийсет са неговите икони и те бяха реставрирани от монахините в Клисурския манастир. С тези на свети Георги, свети Димитър, Възкресение Христово свещениците са излизали на литийни шествия, обикаляли са селото за здраве, мир и любов между хората.
На богослужението присъстваха народни представители, заместник-областни управители, дарители, гости на селото и много местни жители. Кметът на Вършец Иван Лазаров благодари на дарителите и връчи специален плакет на общината на Иво Евгениев, който го получи заедно с децата си Андреа и Александър. С приветствие към гостите и местните жители се обърна и кметът на селото Младенка Димитрова. След литургията дядо Григорий благослови приготвената курбан-чорба, която се раздаде за здравето на всички, дошли на празника.
Припомням, че фондацията, учредена от бизнесмена Иво Евгениев, е дарител и на пенсионерския клуб в селото. Евгениев е финансирал оборудването и доставката му. Поел е и неговата издръжка.
Създадената от него благотворителна организация помага на хората в Драганица. Ежегодно организира профилактични прегледи и ако лекарите открият заболяване на някой от пенсионерите, фондацията поема лечението.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso