Бр. 43 (2599), год. ХХХI, 17 - 23 ноември 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПолучихме безвъзмездно за 10 години Калето
Кастра ад Монтанензиум е един от културните символи на днешна Монтана
Янка АПОСТОЛОВА
Античната крепост край Монтана е предоставена безвъзмездно за следващите десет години на общината. Това реши на последното си заседание Министерският съвет.
Калето е публична държавна собственост, но сега местната управа получава по-големи възможности за обогатяване културно-историческото наследство. Решението подпомога популяризирането на римската крепост и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно равнище. Опазването й и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности са поверени на Регионалния исторически музей.
Античната крепост в югозападния край на града вече е реставрирана на етапи по проекти. Първият бе осъществен през 2007 година. Тогава бяха възстановени част от останките на римското укрепление. През 2014 г. стартира реализацията на поредната мащабна инициатива и превръщането на Кастра ад Монтанензиум в историческа, културна и туристическа забележителност на Северозапада. Тогава бе изградена пътека от площад “Георги Александров” до портата на крепостта, алейна мрежа във и извън очертанията й, монтирани бяха посетителският информационен център, художествено осветление, почистена и реставрирана бе стената. Раннохристиянската базилика бе реставрирана преди две години. Тя е разположена извън крепостната стена и допълнително е била оградена с дебела стена от юг и изток. Предполага се, че оригиналната й височина е достигала десетина метра. Построена е върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно храм. Хипотезата се гради на откритите археологически артефакти. Базиликата е датирана от началото на IV в. - времето на император Константин Велики (280 - 337). По-късно е надградена. В началото на IV век е унищожена по времето на император Юлиан Отстъпник, който за кратко връща езическата религия в Римската империя.
Калето е сред големите римски крепости у нас, изграждана постепенно между 2 и 4 век. Вдигната е върху древно тракийско селище, укрепено със солидна около метър, стена. Обитавана е няколко века от римски войни, които са пазели града и района около него. Лагерът им е споменат за първи път в епиграфски паметник от 134 г. след Христа. После се развива селище, което в 160 г. след новата ера получава муниципиално право. Името му Монтана е запазено в надпис от II век. Крепостта е разрушена през VI-VII в. при нападение на авари или славяни. После върху развалините е създадено славянско селище. В спомените си за някогашна Кутловица от 1871 г. австро-унгарският пътешественик и етнограф Феликс Каниц пише: Като пристигнахме, пихме кафе и над главите ни стърчаха кръгли римски кули“. Те са съборени през 1891 г., когато селото е обявено за град и преименувано във Фердинанд. Общинският съвет решил с камъните от кулите да бъдат павирани улиците.
През юли 1967 г. в подножието на Калето е даден парцел на местен гражданин за къща. При подравняването на терена е изваден бял оформен камък, а след това и глинени парчета. Стопанинът ги събрал и ги занесъл в Градския съвет. Те са дадени на археолога Георги Александров, който по онова време е учител по история в гимназията. Той е направил и първите проучвания на античната крепост. До 1985 г. са разкрити порта с кула, голяма кула, казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно-медната епоха в най-долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище. Днес площад “Георги Александров” е своеобразният вход към крепостта. През 1971 г. крепостта е обявена за археологически паметник от национално значение. Сега тя е един от културните символи на днешна Монтана.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso