Бр. 44 (2600), год. ХХХI, 24 - 30 ноември 2020 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНазря въпросът за разкриването на денонощни аптеки
Денонощни аптеки във всички областни градове поискаха от Българския лекарски съюз. Медиците призоваха откриването да стане в най-кратки срокове като необходима мярка за борба с пандемията от коронавирус. Монтана е сред регионите, в които такава няма, в това число са също Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище.
От организацията изразяват категоричното становище, че в интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой, а това е около 1 процент от действащите. БЛС споделя тревогата на председателя на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Сербезова във връзка с ограничената възможност за изпълнение на спешни рецепти и невъзможността граждани да могат да влязат в аптека през 50 % от нейното работно време”.
През последните месеци всички наблюдаваме как за дни се преструктурират болници, в борбата с пандемията влязоха и ДКЦ-тата, свидетели сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24-часов достъп”, изтъкват от БЛС.
Лекарите посочват още, че в началните стадии на ковид инфекцията, при 90 на сто от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. Тогава са необходими основно витамини, минерали, антипиретици. Точно затова е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта, отбелязват от организацията. И предлагат още медикаментите без лекарско предписание да бъдат пуснати за продажба и в хранителните, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.
И не на последно място: След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната, категорични са от Управителния съвет на БЛС. (МП)

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso