Бр. 44 (2453), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 14 - 20 ноември 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПожарната в Брусарци остава
Янка АПОСТОЛОВА
Почти сигурно е, че пожарният участък в Брусарци да не бъде закрит, ако бъде одобрено предложението, смените на огнеборците да са от двама, а не от трима души. Такова предложение на МВР вече е внесено в парламента.
Това каза в Брусарци министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който заедно с директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” посети малката община. Поводът бяха протестите на жителите срещу закриването на местната пожарна.
Стотина души чакаха министър Радев и главен комисар Николов. Преди да поговорят с тях обаче, двамата се срещнаха с кметовете и ръководство на общината. В дискусията се включиха също областният управител Росен Белчев, директорът на Областната дирекция на МВР комисар Ивайло Антонов, началникът на Районното управление на полицията в Лом главен инспектор Владимир Владимиров.
“Тук съм по поръка на премиера. Разбирам вашата болка и за мене е очевидно, че никой досега ни ви е обяснил и не ви е казал за ситуацията в пожарната. Разговарях с кмета, областния управител, съветниците и разбрах за допуснатата грешка, хората да не са информирани за предприетите стъпки за запазване на пожарните участъци по места.”, каза Валентин Радев.
Преструктурирането в ГД ПБЗН е подготвено от експерти. То предвижда, в населените места с под 5 000 жители да останат по двама служители в пожарната. Целта е да бъде спазена друга норма на закона, според която екипите трябва да са от по трима пожарникари. Министър Радев поясни, че предложението за промяна се разглежда в комисии и изрази надежда, че до месец парламентът ще вземе решение. Той увери жителите на Брусарци, че участъкът в града остава да работи и вероятно няма да бъде закрит. И министър Валентин Радев, и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов поставиха въпроса за създаването на доброволческо формирование в общината, което да подпомага работата на пожарникари и спасители.
В брусарската пожарна работят единайсет души. Те разполагат само с един автомобил, който им е дарен. Участъкът е създаден през 1987 година. По данни на МВР през последните три години в община Брусарци е имало единайсет пожара, три са от януари досега.
“Вярвайте на държавата и на институциите, а не на телефонните измамници”, призова министърът и добави, че МВР не иска пари.
“Бъдете като тревата, настъпят ли ви изправяйте се”, приветства в стих 71-годишната баба Лили министъра и главния комисар.
Припомням, че около 1200 жители на община Брусарци се включиха в протестна подписка срещу закриването на местната пожарна. Тя бе изпратена на вътрешния министър, Министерския съвет, Народното събрание и омбудсмана Мая Манолова. Хората се заканваха да протестират ефективно, ако от 1 декември останат без пожарна. В подкрепа на недоволството си даваха за пример села, които са на около 50 километра от Лом, а през лятото там избухват пожари. Пътуването до тях ще е повече от час, тъй като пътят е лош и на три места пресича ж. п.- линия. Досега местната управа поема разходите за ток, телефон, интернет. 
На територията на областта има три районни служби в Монтана,  Берковица и Лом. Към Лом са участъците във Вълчедръм и Брусарци. Монтанската обслужва 4 общините Монтана, Георги Дамяново, Чипровци и Бойчиновци, обслужва 457 000 дка гори и 280 110 дка земеделски земи. Има участък в Гаврил Геново. Берковската се грижи за общините Берковица и Вършец, където има участък. Обслужваната територия е 734 кв. км с полупланински и планински терен, с население от над 32 хиляди души, 276 квадратни километра горски територии и 35 туристически обекта.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso