Бр. 46 (2695), год. ХХХIII, 22 - 28 ноември 2022 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПак се заговори за тунела “Петрохан“
Кауза, която променя бъдещето на Северозапада и на родния край
Камелия ВАСИЛЕВА
Росица Кирова
- Всеки един министър на регионалното развитие и благоустройството, без значение дали е в редовно или служебно правителство, без значение от политическата му принадлежност, трябва да знае, че до край ще отстоявам изграждането на тунела под прохода Петрохан и скоростния път Ботевград-Видин - това предупреди видинската депутатка от ГЕРБ Росица Кирова.
Коментарът от видинската депутатка от ГЕРБ Росица Кирова беше направен след питането й по време на блиц-контрол в Народното събрание.
“За експертите и ръководството на МРРБ това са инфраструктурни обекти, но за мен са кауза, чиято реализация променя бъдещето на Северозападна България и на родния ми край.
По време на блиц контрол на заседанието на Комисията по регионална политика зададох въпрос към министър Иван Шишков какво се прави по тези проекти.
С година и половина закъснение на 08.11.2022 е даден старт на процедура по съгласуване на заданието за ОВОС на тунела под Петрохан.
Процедурата обхваща два варианта за трасе. Моето становище е, че трасето трябва да бъде изградено така, че да дава възможност за преминаване през него на тежкотоварни превозни средства. А именно да се проектират и изградят две ленти за целия участък София - Монтана с тунел с две тръби през прохода Петрохан", допълни Кирова.
Тя добави: “Искам да припомня, че изключително безотговорно цяла година и половина не се правеше абсолютно нищо по въпроса, а процедурата по ОВОС бе забавяна с различни процедурни хватки, които имаха за цел да скрият липсата на воля на няколко служебни и едно редовно правителство.
Нежеланието им да работят по този инвестиционен проект, който е водещ приоритет за региона ни, доведе до забавяне, което за хората тук е силно обезпокоително.
Очаквам действията на държавата да бъдат по-бързи и ефективни, защото това са обекти, които хората в Северозапада чакаме от десетилетия и те трябва да бъдат в дневния ред на МРРБ.
Призовах регионалния министър Иван Шишков да работи по-активно с представителите на гражданското общество по региони. Може би трябва да се започне с широко обществено обсъждане там, където има сериозни проблеми. Такъв е случаят с проблемите, които има проекта за трасето между Враца и Монтана. Администрацията трябва да прояви повече гъвкавост, за да продължи този важен инфраструктурен проект за Северозападна България".

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso