Бр. 46 (2695), год. ХХХIII, 22 - 28 ноември 2022 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПак се заговори за тунела “Петрохан“
Янка АПОСТОЛОВА
Екооценката за изграждането на тунел под Петрохан е забавена много. Процедура по съгласуването на заданието за изготвянето й е започнала на 8 ноември. Това каза пред бТВ строителният министър Иван Шишков.
По думите му, тунелът под прохода е в съвсем начална фаза. Още през 90-те години на миналия век съоръжението е трябвало да бъде проектирано и изградено. Политиците много често забравят, че най-важният момент да започне изпълнението на строителен обект е да има първо планиране, подчерта министърът.
Три са вариантите за тунел под Петрохан, обсъждани в последно време. Съоръжението според първия би трябвало да е с дължина малко над 4 километра и денивелация 145 метра, при другия разстоянието е приблизително същото, но денивелация от 181 м. Третият предвижда дължина почти 7 км и денивелация 239 метра. Най-дългото трасе позволява проектирането на скоростен път с две платна с по две ленти за движение, докато за останалите възможната скорост е 60-80 километра в час. Според експертите точно то е и най-щадящо към околната среда. В по-голямата си част и трите варианта следват трасето на сегашния път Костинброд - Монтана.
През пролетта стана ясно, че Агенция “Пътна инфраструктура” планира обявяването на обществена поръчка за изпълнител на разширен идеен проект с пълни инженерно-геоложки проучвания и създаване на подробен устройствен план за модернизация на пътя от София до Монтана, включително тунел под Петрохан. Това включваше и разширяване на сегашното шосе до две платна с по две ленти за всяка посока. През септември бе избрано обединението, което да направи прединвестиционно проучване. Стойността на договора е 330 хиляди лева с ДДС, а срокът за изпълнение е 180 дни. Необходимо е то да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под Петрохан. Въз основа на проучването ще бъде определен пътният габарит на направлението, нужните капиталовложения и разходите за поддържане и годишна издръжка на пътя и пътните съоръжения. След това е процедурата за оценка на въздействието върху околната среда, въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе.
След влизането в сила на решението по ОВОС ще се пристъпи към изработването и на идейния проект.
За строителството на тунел под Петрохан се говори от началото на миналия век. Първата идея датира от 1916 година. Проекти са разработвани също по времето на социализма през 60-те години.
Предпроектно проучване е направено през 1988 г. От него става ясно, че тунел от 9,2 км е икономически целесъобразен. По-евтин би бил 3 км, но той е с по-лоши технически параметри и по-големи разходи, ще е и на по-голяма надморска височина. През 1991 г. са подготвени още няколко варианта. Според единия дължината би трябвало да е 18,4 км, според други - между 7,105 до 9,201 км. През октомври 2003 г. тогавашният строителен министър Валентин Церовски обяви, че тунелът под Петрохан ще е готов до 2007 година. Само след няколко месеца правителството на Сергей Станишев реши, че строителството на съоръжението е приоритет. Задействана е процедура за предпроектно проучване на пътя София-Гинци-Петрохан-Монтана като експресен, с възможност за изграждане на тунел под прохода, която е прекратена. След още четири години последваха нови процедури. През декември 2013 г. стана ясно след посещение в Китай на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков, че Китайската банка за развитие е заявила готовност да инвестира в строителството на съоръжението. Това също останаха само намерения. През 2018 г кабинетът обяви разработката проектно проучване за изграждането на тунела, за който държавата подготвя за концесия и търсенето на инвеститор.
Превозвачи смятат, че изграждането на тунел под Петрохан е крайно необходимо. Ако бъде построен, разстоянието между Монтана и София ще бъде скъсено с 60 километра. Той ще е естествено продължение на пътя от Дунав мост 2, който е част от европейския коридор № 4. Все пак електронното отчитане на трафика сочи, че един от най-натоварените пътища в страната е Костинброд-Монтана през прохода Петрохан. На ден по този маршрут минават между 15 хиляди и 20 хиляди превозни средства. Оттук се движат и част от тировете, особено през летните месеци.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso