Бр. 47 (2456), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 5 - 11 РґРµkeРјРІСЂРё 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНаш учен жъне международен успех
Петър Бонев от Вършец е част от отбора ни по синтетична биология, спечелил сребро в Бостън
Деница ШИВАЧЕВА
Около пет месеца продължава работата на БГ отбора в лабораториите на София Тех Парк. Успоредно с това, младите учени изпълняват всички свои задължения като редовни студенти - занятия, изпити, работа и стажове. Сами печелят финансирането за проекта си, популяризирайки го чрез различни инициативи.
Млади учени се завърнаха неотдавна от престижна международна надпревара. По време на състезанието в Бостън отборът на България по синтетична биология завоюва сребърно отличие. Проектът им, ориентиран към бактерията Ешерихия коли, ги изстреля в челната тройка сред над 300 отбора от цял свят. С постижението си те изпревариха дори Харвард и Масачузетския технологичен институт, класирани трети.
Българският тим се ръководи от Борис Киров, преподавател в Техническия университет. Той обединява студенти биолози от Софийския университет и възпитаници на Медицинския университет в столицата.
Повод да се радваме на големия успех имаме и в Северозапада - един от младите ни учени в отбора е бъдещият медик Петър Бонев от Вършец (на снимката - на преден план, вляво), студент пети курс.
“Още като осмокласник, знаеше, че ще стане лекар. Виждаме как с много труд и воля, сбъдва мечтите си стъпка по стъпка”, сподели класният му ръководител Росица Стаева. Тя е учител по биология в СУ “Иван Вазов” - Вършец.
В курортния град са много горди с нашите таланти. Още повече, че бащата на Петър е изключително уважаваният д-р Боян Бонев. Той лекуваше всички деца в общината, припомниха вършечани. Убедени са, че наследникът му върви по стъпките на своя баща.
В проекта, спечелил сребро в Бостън, Петър Бонев също има принос. Младите изследователи са задали нови функции на бактерията Ешерихия коли. По този начин пръчицата-виновник за много инфекциозни заболявания, ще може да заработи в полза на човека, обясняват от екипа. Тя ще произвежда витамини, белтък и други вещества с приложение в медицината и хранителната индустрия. Това е и смисълът на синтетичната биология - ново направление в съвременната българска наука.
Родните биоинженери премоделират микроорганизмите, за да получат резултат с позитивен ефект в практиката.
“Представянето на отбора е много важно най-вече от мотивационна гледна точка. То показва на студентите, че и у нас може да се прави наука от млади хора”, каза за “Монт-прес” д-р Славил Пейков. Той е вторият ръководител на отбора iGEM Bulgaria и помага непосредствено при дизайна на проекта и в лабораторната работа.
През последните седмици екипът активно се подготвя за най-голямата за годината конференция по синтетична биология в Лондон.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso