Бр. 5 (2609), год. ХХХII, 2 - 8 март 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСилна е конкуренцията на трудовия пазар
Аделина ЙОРДАНОВА
Монтана е сред областите, в които е рекорден броят на хората, борещи се за едно свободно работно място. В региона за всяка позиция се състезават средно по петнайсет човека. Пред нас е Видин - с осемнайсет, Враца и Търговище са също с по петнайсет, в Разград са четиринайсет, показват наблюденията на Института за пазарна икономика към края на януари.
Данните по общини показват още по-големи разлики. Само в Монтана и Георги Дамяново безработните, които се конкурират за едно място, са под средното за страната от осем души. Тук те са съответно седем и пет човека. И ако в областния център има повече възможностите за заетост и работещи фирми, то в Лопушанско са малко хората в активна възраст. Общо 64 са общините в страната с такъв показател. Девет граждани се състезават в Берковица, в Брусарци са четиринайсет. Във всички останали общини броят им е доста по-голям. По 25 граждани си оспорват една позиция в Лом и Вълчедръм, по 26 в Медковец и по 28 в Якимово, 23 са в Чипровци. Бойчиновци е сред дванайсетте общини в страната, в които броят на безработните за всяка позиция надхвърля сто човека. Тук те са 160 граждани.
Най-лошо в страната е съотношението в Роман с 534 безработни за едно място. През януари там е разкрита само една позиция, заета до края на месеца.
“Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда, и е чувствителен и на двата основни фактора - предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни. Длъжни сме да отбележим, че тук се ползват данните от бюрата по труда, което изключва предлагането на работни места в онлайн платформи и директното договаряне, които играят все по-голяма роля, особено в икономически развитите части на страната”, изтъкват от Института за пазарна икономика.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso