Бр. 7 (2755), год. ХХХV, 20 - 26 февруари 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerГимназисти се включиха в научни изследвания
Аделина ЙОРДАНОВА
По време на сън може да се учи, дори да се усвоява чужд език. Това доказаха дванайсет възпитаници на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, които станаха част от научноизследователски проект за запаметяването на нов обем езикова информация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Групата включва по един осмокласник и деветокласник, шестима десетокласници, двама единайсетокласници и четирима дванайсетокласници, съобщават от училището.
Новата иновативна методология в езиковото обучение е възможност за усъвършенстване на образователния процес, а повишаването на ефективността на запаметяването на нов обем езикова информация, е осъществимо чрез индивидуализиране на началото и продължителността на сесията за заучаване. Проектът е насочен към изпробване на нова технология за регистриране на очните движения, чрез които да се установят индивидуалните денонощни ритми на ключови за запаметяването на познавателни прояви. Така определянето на точния момент може да стане основа за планиране и провеждане на уроци за нови знания, съобразени с оптималните за ученика или студента времеви периоди в дневния режим Това позволява достигането на максимална ефективност при “складирането” на нова езикова информация в дългосрочната памет. В изпитването на новата технология се включиха Марко Михов от 8-ми клас, Нейджъл Рачкова от 9-ти клас, десетокласниците Ивайло Чавдаров, Митко Паунов, Мариел Петров, Камен Минов, Стилян Симов и Еми Панова, с година по-големите Магдалена Георгиева и Мария Иванова, зрелостниците Александър Анжелов, Стефания Илиева, Теа Дамянова и Кристина Здравкова (на снимката).
Дългосрочната цел на проекта е създаване на обучителен алгоритъм за ефективно запаметяване на език (списък от думи) чрез прецизиране на времетраенето за заучаване на материала. Идеята е да бъде създаден портативен окулограф за домашна индивидуална употреба и алгоритъм за обработване и анализ на индивидуалните данни за движението на очите през нощния сън. Той е предмет на развойна дейност, постигаща значително предимство пред използваните ЕЕГ-методи за лабораторно регистриране на мозъчната активност поради по-ниската цена и възможността за бързо и ефективно събиране на големи бази данни. Необходимо е установяване ни индивидуалните времеви отрязъци в денонощието, при които е най-вероятно да се постигне максимален ефект на трайно запаметяване на определен набор от непознати думи - на роден или на чужд език.
“Получените резултати са обнадеждаващи - потвърждава се, че сънят съществено влияе върху способността на учениците и студентите да се представят добре на изпитни процедури. Те подобряват способността им да учат, запомнят, извличат и използват новите си знания за творческо решаване на проблеми. Изследванията показват също, че сънят помага на ученето и паметта по два различни начина: (1) лишеният от сън човек не може да фокусира вниманието си оптимално и следователно не може да учи ефективно; (2) самият сън играе роля в консолидирането на паметта, което е от съществено значение за научаването на нова информация”, подчертават учените.
Участието на учениците в подобни академични инициативи допринася за обогатяването им като бъдещи специалисти от най-високо равнище, независимо от сферата, в която ще се развиват като личности, убедени са от екипа, реализирал проекта.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso