Бр. 7 (2755), год. ХХХV, 20 - 26 февруари 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerТомче на великия Давидков отново напомня за Живовци
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Книгата “Далечните бродове” на Иван Давидков, посветена на родното му село Живовци, преиздаде неговият син Борислав. Томчето допълват нови снимки от домашния архив.
За първи път “Далечните бродове” излиза преди повече от половин век в далечната вече 1967 година. Давидков я създава само за четири месеца щом става известно решението на държавата за изселването на Живовци и Калиманица заради изграждането на язовир “Огоста”. В предговора към нея големият Йордан Радичков изтъква:
“Живовци ще бъде потопено. Но Живовци ще живее и ние ще можем да се връщаме към селото, защото Иван Давидков е намерил брод и знае пътя, по който да ни заведе до него”, убеден е Магьосникът от Северозапада.
Сега синът Борислав Давидков е преиздал книгата. Допълнил я е с 57 архивни снимки от родното село на баща си. Сетил се за тях, докато работил по дигитализацията й, каза той пред журналисти. Стотици са фотографиите в семейния архив, “някои от които на повече от век, за хора и събития, които вероятно касаят теми в книгата. И фактически аз, без да го искам това, се превърнах в един изследовател на село Живовци”, подчерта Давидков син.
“Тръгнахме по тъмната улица. Нощта беше пълна с гласове. Те се спускаха по баира, идеха откъм лаката, настигаха се, отминаваха и заглъхваха - дълбоки и тайнствени. Минахме под камбанарията. Горе, на камбаната, спяха врабчета. Те шаваха насън и камбаната тихо се обаждаше, когато я докосваха крилете им. Църквата беше препълнена. Хора, приклекнали, стискаха с коленете си потръпващите хълбоци на агнетата. На всяко рогче димеше дълга, ръбовата свещ”, така описва в “Далечните бродове” Гергьовден от своето детство нашият земляк.
Иван Давидков е роден на 9 март 1926 г. в Живовци. Учил е в Берковица и Монтана, завършил е славянска филология в Софийския университет. Освен именит поет, писател и есеист, той е голям преводач - предимно от украински и беларуски, и талантлив живописец. Напуска този свят през август 1990 година. Негов паметен знак има от 2014 г. пред художествената галерия “Кирил Петров” в Монтана.
“Безспорно Иван Давидков е изключително голяма фигура в нашия живот. Времето и безпристрастната критика ще го докажат. Ние, събралите се тук, също казваме, какъв изключителен българин е бил Иван Давидков”, изтъкна при откриването му кметът на общината Златко Живков.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso