Бр. 56(2093), год. ХХIV, 30 - 31 юли 2013 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНеобходима е регионална политика
Мнението е на експерти от Института по пазарна икономика, които отчитат негативни тенденции за региона
Монтана е сред областите, които трудно се развиват, имат значителни социални и икономически проблеми. В основната си част негативните тенденции се дължат на политиката от последните години и на липсата на фокус върху региона, а това отблъсква инвеститорите или не ги привлича, заключението е на Института по пазарна икономика. Експертите за втора поредна година правят изследване на регионални профили и генератори. През седмицата те се срещнаха с представители на бизнеса и администрацията, за да добият преки впечатления от социално-икономическото състояние на областта. Изводите на ИПИ за случващото се ще бъдат използвани при изготвянето на анализа на отделните райони в предстоящото издание “Регионални профили: показатели за развитието”.
Монтана е поредната област, където ясно личи, че не е достатъчно гъвкав подходът на последните правителства към регионалната политика. Много от взетите решения и планираните политики на централно равнище имат изключително силно негативно въздействие към региони от ранга, е мнението на икономиста Явор Алексиев. Около половината от работещите извън София са осигурявани на минималните прагове. Тук това се отнася до повече от 50 процента от заетите. Тоест следващия път, когато праговете тръгнат нагоре това в момента се обсъжда много жители на областта може да останат без работа или да минат в сивия сектор, посочи той. Липсва концепция за развитието и примерът за това е новият Дунав мост-2, който обаче е без инфраструктурна обезпеченост и това не позволява обектът да генерира икономическа активност в региона, коментира Алексиев. Областта се характеризира с малки доходи, които не нарастват особено бързо, висока безработица, ниска заетост и това е по-притеснителният показател. Липсата на ръст в доходите също може да е функция от преминаването на хора в сивия сектор и следствие от повишаването на минималните осигурителни прагове, изтъкна икономистът.
Действително демографските проблеми, пред които е изправена областта и целият Северозапад оказват силно влияние, посочи Алексиев. Става дума не само за покачващата се средна възраст, но също за отрицателния механичен и естествен прираст на населението - високи са неговите стойности още преди кризата. Видно е, че област като Монтана се нуждае от по-специфични решения на проблемите. А тук има примери за изграждането на стадиони в силно обезлюдени общини, пречиствателни станции, сторени в села с около 400 души население. Трябва по-ясно на местно равнище да бъдат сформирани приоритетите, а не сляпо да бъдат следвани оперативните програми. Това се случва не само в Монтана, но и в много други области. Използването на европейските пари е по-добре да бъде извършвано на местно ниво, подчерта Явор Алексиев.
Монтана е сред областите, които трудно се развиват и имат сериозни социални и икономически проблеми. При срещата си с нас предприемачите изразиха много и различни обективни, но и субективни притеснения. За нас е изключително полезно това, което чухме, защото данните не са всичко, което включваме в анализа. Важна е оценката на хората, които работят в областта, поясни Калоян Стайков от ИПИ.
Във второто изследване на регионалните профили и генератори икономистите ще се опитат още по-ясно да насочат вниманието към проблемите на по-малките и по-бедните области. Считаме, че това са най-силните аргументи, за да бъде доказана нуждата от децентрализация, оставянето на повече собствени приходи в ръцете на общините тоест все политики, позволяващи повече гъвкавост, по-добро планиране на местно равнище. Всяка област има много и различни нужди и няма как те да бъдат обособени, обобщи Явор Алексиев.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso