Бр. 6 (2464), РіРѕРґ. РҐРҐIРҐ, 13 - 19 февруари 2018 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЗвън на камбани, родопска песен и стотици миряни посрещнаха Видинския владика в Северозапада
Янка АПОСТОЛОВА
Камбанен звън възвести стъпването на новоизбрания Видински митрополит Даниил в пределите на епархията в събота по обед. Стотици се събраха пред църквата “Света Параскева” в Сумер - граничната между Врачанска и Видинска епархия, за да да го поздравят, да чуят първите му думи и да получат благословията му. Пред портите на храма той бе посрещнат от кмета на Монтана Златко Живков, областния управител Росен Белчев, народните представители Ирена Димова и Димитър Аврамов. Под църковния купол Врачанският митрополит Григорий връчи владишкия жезъл на Видинския владика Даниил.
“Радвам се, изключително се радвам, че съм днес тук сред вас. По съсредоточеното внимание, по благоговейния израз на лицата разбирам, че тук живеят добродушни и благочестви хора. Всички имаме нужда от силна вяра, за вярващия човек всичко е възможно”, каза на излизане от храма Видинският владика Даниил.
Митрополит Даниил разказа, че много отдавна е бил в този край. Още като дете, майка му, която по онова време била учителка, го водила в Северозапада на екскурзионно летуване. Оттогава той си спомня само величието на Белоградчишките скали и на река Дунав. Сега ще го опозная и ще наваксам пропуснатото, обеща с усмивка той.
За хората от Сумер и околностите посрещането на Видинския митрополит Даниил бе неописуем празник. Аз съм на 75 години и това ми се случва за първи път, каза развълнуваната до сълзи баба Пенка. Заедно със съседката си тя се хвали с ремонтираната селска църква и не пропуска до посочи един от големите дарители - Калин Балкански, който е родом от селото, но не живее вече в този край. Той пък пояснява кратко - имах възможност и бях длъжен да го направя, но не за да се хваля. Пред 65 години той е кръстен в местния храм.
“Тук съм въведен в християнството и за мен е гордост, че новият владика точно тук го въвеждат в епархията. Това е събитие, радост за цялото село, околността и цялата област”, подчерта той. Калин Балкански връчи за добре дошъл в Северозапада на Негово Високопреосвещенство икона на “Свети Борис Михаил”.
В Монтана пред храма “Св. св. Кирил и Методий” дядо Даниил бе посрещнат с хляб и сол, китки здравец и прочутата родопска песен “Руфинка болна легнала”. За Българската православна църква и за Видинска епархия днес е паметен ден, каза в приветственото си слово монтанският кмет Златко Живков.
“Надявам се, че сходната съдба, която имате с блажено почившия владика Дометиан идвате от Родопите, служите в чужди земи, а днес сте във Видинска епархия - ще ви даде сили и мъдрост да продължите делото в служба на Бога и народа, което започнаха и изпълняваха вашите предшественици. Добре дошъл, Ваше Високопреосвещенство”, обърна се той към митрополит Даниил.
“Изпълнен съм с истинска духовна радост от предоставената ми възможност отсега нататък да отдам силите си и целия си живот на този прекрасен, от Бога благословен, но също така много изстрадал през последните години край. Това е висока чест, огромна отговорност и най-голямото предизвикателство пред мен по досегашния ми път като монах и епископ. Моето първо послание към вас е, да пазим нашата единствено спасителна православна вяра и върху нейната здрава основа да градим нашето бъдеще като църква и като народ”, каза дядо владика и благодари за изключително топлото посрещане, за радостта от първата среща. “Отворихте ми сърцето с тази родопска песен”, завърши словото си митрополит Даниил, който е роден в Смолян.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso