Бр. 6 (2464), РіРѕРґ. РҐРҐIРҐ, 13 - 19 февруари 2018 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerРъст на пожарите отчитат огнеборци
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Двама души са загинали, а други петима са пострадали при пожарите, горели в Монтанско през миналата година. Два от всеки три сигнала, на които са реагирали огнеборците през периода, са точно пожари. 297 от тях са с нанесени преки материални щети.
Няма съществена разлика в броя на изгубилите живота си при тези инциденти през последните 5 години. Въпреки проведените разяснителни процедури преди и по време на отоплителния сезон, хората все още пренебрегват мерките за пожарна безопасност по домовете. Най-често загиналите са възрастни и трудно подвижни хора, а тази тенденция се запазва поради демографската криза в областта и застаряването на населението. Ранените при пожари са два и половина пъти по-малко. Причините са главно като при загиналите, с тази разлика, че пострадалите са били изложени на вредните въздействия на огъня и дима за по-кратък период от време.
През 2017 г. звената на регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са ликвидирали 1357 пожара, основната част от тях са без преки загуби. Най-много със загуби -133, са възникнали в жилищни и други непромишлени сгради. Това представлява почти 45 на сто от всички с материални щети. Следват тези в транспорта, складовете и пощите. Другите са в селското и рибното стопанство, в енергетиката, в търговски обекти, в преработващата промишленост. Горели са общо пет хотела и ресторанта.
Високият процент на пожарите в жилищните сгради се запазва през годините, отчитат огнеборците. Домакинствата и домашното имущество, които са засегнати от огненото бедствие, са 406, докато за 2016 г. са четири пъти по-малко. Най-честите причини за възникването им остава човешката небрежност при боравене с открит огън. В 64 от случаите са предизвикани от късо съединение. Умишлените пожари със загуби за периода са 49, деца са подпалили четири, а светкавиците два.
През дванайсетте месеца почти двойно се е увеличил броят на унищожените от огън автомобили. През периода са изпепелени 52 коли, а за 2016 година са 32. Същата статистика се наблюдава и при фургоните и паянтовите постройки. За отчетния период са унищожени двайсет, а за 2016 г. са едва четири.
За последните 5 години се наблюдава променлива тенденция на регистрираните пожари, като за миналата са най-много 1357. С над двеста по-малко са през 2016 г. През 2015 и 2013 са над 900, а два пъти по-малко през 2014 г. Тогава е отчетен съществен спад. Според специалистите това се дължи най-вече на метеорологичните условия - много валежи през лятото. По онова време е обявено бедствено положение в областта поради множеството възникнали наводнения. “В тази връзка може да се направи извод, че броят на пожарите в областта постоянно нараства, като съществен дял от тях са тези без преки материални загуби”, изтъкват огнеборците.
Въпреки нарастването на натовареността няма пострадали служители по време на работа. Това е положителна тенденция, която се дължи главно на професионализъм, добра физическа и професионална подготовка и системен контрол по спазване на мерките за безопасност при ликвидиране на възникналите произшествия. Положително влияние оказват новите лични предпазни средства, които осигуряват по-пълна и ефективна защита на служителите, както и подмладяването на личния състав през изминалите три години.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso