Бр. 6 (2562), год. ХХХI, 11 - 17 февруари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerИнвеститорите ни избягват заради лошите пътища
усвояваме много евросредства
Аделина ЙОРДАНОВА
Областта остава непривлекателна за чуждестранните инвеститори. Липсата на интерес произтича и от лошата инфраструктура, показват анализите на Института за пазарна икономика. Експертите отново са изготвили регионални профили, в които анализират развитието на отделните области за 2019 година.
На 286 евро на човек възлизат направените чуждестранни инвестиции в Монтанско през 2017 година. По този показател областта се нарежда на последно място в страната. Разходите на предприятията за придобиване на дълготрайни материални активи възлизат на 1234 лв. на човек и са около два пъти по-ниски от средните за страната.
“Инфраструктурното развитие на област Монтана не спомага за местното социално и икономическо развитие. Гъстотата на пътната (17,1 км/100 кв.км) и железопътната мрежа (3,1 км/100 кв.км) са близки до средните за страната (съответно 17,9 и 3,6 км/100 кв.км). Въпреки това през областта не преминава магистрала, а първокласните пътища формират едва 10,3 на сто от общата дължина на пътищата. Този дял е по-нисък единствено в Добрич и Враца. В добро състояние са 30,5 процента от пътищата”, изтъкват експертите от ИПИ.
Добрата новина е, че в региона се усвояват евросредства над средното за страната. Към 15 юни миналата година изплатените суми достигат 1993 лв. на глава от населението, а два от всеки три лева са получени в община Монтана. По-ниско е равнището в по-малките общини като Якимово, Брусарци и Вълчедръм. Произведената в областта продукция възлиза на 8659 лв. на човек. След нас по този показател са девет области.
В областта е добра данъчната среда. Тя е втората най-благоприятна след Кюстендил. Местните налози са ниски и се променят рядко. Най-близко до средните стойности е данъкът за прехвърляне на собственост. Добро е състоянието на околната среда заради ниския обем на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и на образуваните отпадъци, като стойностите им са стабилни. По тези показатели сме трети в страната. Сравнително добър е достъпът до здравни услуги.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso