Бр. 6 (2562), год. ХХХI, 11 - 17 февруари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСнегът „затъмни” областта
Хиляди останаха без ток след първия по-сериозен валеж
Янка АПОСТОЛОВА
Хиляди останаха без ток в Монтанско след първия по-сериозен сняг. В нощта срещу четвъртък електричеството бе прекъснато в балканските общини. Там и снежната покривка бе значителна.
На тъмно останаха голяма част от Берковица и осемнайсет села. Лампите светеха само в някои квартали на града и в цяла Бързия. Тежкият мокър сняг изпокъса жиците, а това затрудни работата на машините, излезли да разчистят улици и пътища. Покривката в Берковица стигна 40 сантиметра, но в някои от населените места бе по-голяма, каза кметът Димитранка Каменова.
Между 50 и 80 сантиметра натрупа във Вършец и общината. Почти навсякъде хората бяха на тъмно, информира кметът Иван Лазаров. Останаха затворени до края на седмицата училищата и детските градини.
“Поради тежките метеорологични условия, усложнената пътна обстановка и липсата на постоянно електрозахранване, със заповед на кмета на община Вършец 6 и 7 февруари бяха обявени за неучебни дни на територията на общината”, информираха от местната администрация.
Подобно бе положението и в Дамяновско. Там снегът не бе толкова много - около 25 сантиметра, но в района бе скъсан далекопровод, почти цялата община бе без ток повече от четиринайсет часа. Пътищата бяха почистени и проходими.
Половин метър сняг натрупа в Чипровско. Електричеството бе прекъснато в Железна, Бели мел, Равна и Горна Ковачица, а около обяд без ток останаха и в Чипровци. И там всички пътища бяха проходими при зимни условия, уточни кметът Пламен Петков.
В община Монтана на тъмно останаха осем села - Белотинци, Долна Рикса, Клисурица, Липен, Славотин, Стубел, Сумер и част от Николово, съобщи кметът Златко Живков. “Всички машини на общинското предприятие “Чистота” са на терен. Осем екипа ринат снега по тротоарите. Почистени бяха критичните участъци по четвъртокласните пътища - отклоненията към Вирове и към Габровница, между Клисурица и Славотин.”, каза Живков. Той разпореди екипите на “Чистота” да “избутат” снега от кръстовища, от булеварди и от най-натоварените, а по възможност и от втростепенните улици.
Двайсет екипа на ЧЕЗ обхождаха трасетата  и търсеха авариите в Монтанско, за да възстановят електрозахранването. Възстановителните дейности се извършваха в координация с областните управи и кметовете на общини, уточниха от компанията.
Заради  навявания по железопътното трасе  беше спряно движението на влаковете от София до Мездра.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso