Бр. 6 (2562), год. ХХХI, 11 - 17 февруари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЗатягат контрола над апашите
Янка АПОСТОЛОВА
Все повече специализирани операции по противодействие на битовата престъпност и безопасността на движението провежда в Монтанско Областната дирекция на МВР. В хода им се установяват и разкриват кражби, но се намират и много акцизни стоки без бандерол. Това съобщи директорът старши комисар Пламен Томов.
Пет случая на хора, спипани с наркотици, една измама и палеж бележат началото на февруари в областта. Много са акцизните стоки без бандерол, открити в частни домове. Повечето са намерени в община Вълчедръм. Установен и задържан е мошеникът, който прибрал 2000 лева от берковчанка. Той е на 26 години, жител на Борован. Мъжът е направил пълни самопризнания. По случая са разпитани свидетели, извършено е разпознаване. Борованчанинът, играещ ролята на муле, е върнал доброволно парите. Хванат е изнудвачът, искал пари от млада дама, за да „осуети” опит за саморазправа. Извършени са и в двата случая много процесуални действия, уточни Томов.
“Често проблем се оказва обезлюдяването. Домове са обирани на улица, на която не живее никой и собственикът разбира, когато мине да нагледа имота си. За да противодействаме на кражбите, ще провеждаме по-често и повече специализирани полицейски акции. Ще проверяваме непрекъснато лицата, представляващи оперативен интерес, както и ще продължаваме търсенето на информация за гастролиращите апаши. Тези мерки започнаха да дават резултат”, подчерта директорът.
Полицията работи много тясно с Окръжната и районните прокуратури. Има задържан в края на седмицата за домова кражба в Берковица. Той е рецидивист.
“Много е важно със съдействието на кметовете от по-малките населени места да установим най-проблемните лица. В момента работим по разпореждане на главния прокурор за установяване на хората с две и повече неприключени наказателни производства. В нашата област те са малко. Повечето от този кръг вече имат внесени в съда дела или са осъдени”, коментира окръжният прокурор Нина Борисова.
Икономическа полиция проверява селскостопанската гимназия в Ковачица за източване на средства. Получен е сигнал за злоупотреба с бюджетни пари. В хода на инспекцията са установени случаи за съставена и водена документация, в която са внесени неверни обстоятелства, свързани с кандидатстването, записването и воденето на присъствия и успех на вечерните ученици по специалността фермер-земеделец. По този начин неоснователно са получени суми в делегирания бюджет, каза още старши комисарят.
“Иззети са документи и в момента се прави проверка, дали наистина има злоупотреба. След приключването й материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата и тогава ще се преценява, има ли извършето престъпление”, уточни Пламен Томов.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso