Бр. 6 (2562), год. ХХХI, 11 - 17 февруари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПродължава реставрацията на монтанската крепост
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Да бъдат възстановени войнишките помещения в античната крепост край Монтана, възнамерява местната управа. По този начин ще бъде надградено направеното дотук по трите проекта, изпълнени успешно през годините.
Идеята сега е реставрация, консервация и експониране на останките от римските казарми, както и изграждането на културно-информационен център. Това ще стане по проект, финансиран от оперативната програма “Региони в растеж”. За целта обаче общината трябва да инициира отново процедурата за право на управление на терена, който е публична държавна собственост. То веднъж вече бе предоставено с решение на Министерския съвет. Това стана в началото на 2012 година. Но срокът бе пет години и изтече през 2017 година. Сега след решение на Общинския съвет, местната управа ще поиска от държавата безвъзмездно право на ползване.
Припомням, че югоизточната част на крепостта бе възстановена през 2013-2014 година. Тогава бяха издигнати части от кулите и стените, от които имаше само основи. Оформени бяха вътрешните проходи, районът бе осветен. Преди това бяха възстановени жилищата.
През 2017 г. работата продължи с базиликата. Тя е извън крепостната стена, но е в непосредствена близост до нея. Допълнително е оградена с дебела защитна стена от юг и изток. Построена е върху разрушена антична сграда, вероятно храм. Датирана е от началото на IV век. Целият терен там бе укрепен и облагороден.
За първи тук римляните са се установили през втората половина на 1 век. Тогава е настанена в лагер римска военна част, която дошла да потуши въстание. После построила укрепленията. Около тях се оформил градът. Името на селището е споменато в няколко епиграфски паметника от II и III вeк. То процъфтява като военно-административен, икономически и култов център, сочат проучванията. От средата на III в. са предприети мащабни военно-укрепителни дейности за защита на гарнизона и на гражданите. Тогава е изградена по-голямата част от зидовете, портата и кулите на крепостта. Век по-късно се засилват варварските нашествия с и е издигната втора крепостна стена. Построени са близо до портата и до голямата кула казармени помещения, пише за именията наш съгражданин - Георги Александров. Гарнизонът е поддържан до края на римската епоха поради голямото значение на района. Римският град заедно с крепостта е разрушен в края на VI век от авари и славяни. По-късно върху развалините славяните създали свое селище, наречено  Кутловица. Те превърнали в светилище една от казармените сгради.
Реализацията на всички проекти, свързани с възстановяването на античната крепост, имат една цел - развитие на културен и исторически туризъм. Това е начин да бъдат популяризирани и всички забележителности на Монтана, който е единственият град у нас, носещ древното си име.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso