Бр. 6 (2610), год. ХХХII, 9 - 15 март 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerМонтана - с най-ниска изравнителна субсидия спрямо жителите
Аделина ЙОРДАНОВА
Изравнителната субсидия на всички наши общини е вдигната през тази година. Повишението за областта варира за настоящата година от 1,7 за Монтана до 41,8 на сто за Георги Дамяново. Под 10 % е ръстът за Лом (6,3 %) и Берковица (3,4 %). Между 12 и 17 процента е увеличението й за Бойчиновци (12,3%), Вършец (13,1%), Вълче-дръм (14,5%), Брусарци (15,2%) и Медковец (16,8%). При Якимово и Чипровци повишението е съответно с 25,7 и 35,7 на сто, показват данните на ИПИ.
Основното предназначение на изравнителната субсидия е да преодолее част от неравенствата в капацитета за предлагане на местни услуги на по-малките и по-слабо икономически развитите общини и да компенсира различията в собствените им приходи и (отчасти) субсидиите по делегирани дейности, поясняват експертите от ИПИ. Според тях номиналният й размер е до голяма степен функция на населението, тоест по-важна е сумата на един жител, тъй като представя потребността от допълнителна подкрепа от държавния бюджет.
В половината общини от нашата област изравнителната субсидия надхвърля 150 лева на човек от населението през 2021 г. В тази група са Якимово и Чипровци с по 154 лв., Брусарци - с лев повече, Медковец - със 161 и Георги Дамяново с 223 лева.
В региона на човек с най-ниска изравнителна субсидия е Монтана - 69 лв. Следват Лом с 91, Берковица с 96 лв. и Вършец с 97 лева. Над тази сума са Вълчедръм със 116 и Бойчиновци със 130 лева.
“Не е изненадващо, че общините, където субсидията е висока, се характеризират с ниска икономическа активност и негативни демографски показатели. Обратно, общините които не получават такава субсидия или тя е много ниска, са най-общо два типа - туристически - с много високи собствени приходи, най-вече по морето, и водещите икономически центрове с добре развита индустрия и услуги”, изтъкват експертите на института. Това означава, че нарастват потребностите на общините от допълнителна помощ. В страната единствено Пловдив не получава изравнителна субсидия през 2021 г. и тя е особен случай. При 26 други субсидията не променя своя размер. Най-чувствителният ръст от 178 % е за Гълъбово, а при други девет повишението е с над 1/3 спрямо стойността й за 2020 г. Общините с най-голям ръст са в Северозапада, но има и видими клъстъри в Родопите и Добричко.
“При прегледа на данните трябва да се има предвид и особената година на икономическа криза и правителствени ограничения, в които редица общини бяха изправени през свиване на собствените приходи; това може и да е част от обяснението за нуждата от диференцирано повишаване на изравнителната субсидия, което да позволи на по-бедните общини да продължават да изпълняват основните функции на местната власт”, подчертават от ИПИ.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso