Бр. 65(1197), год. ХV, 17 - 18 август 2004 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerАнтивоенно движение призовава за край на войната в Ирак
На 1 септември монтанското движение “Граждани против войната” съвместно с колегите си от Добрич “Граждани на България за България” организират митинг пред президентството в София. От сутринта те ще събират подписи в подкрепа на искането България да изтегли войниците си от Ирак. Подписката и тревожния апел, огласен на 22 юли - ще бъдат връчени на Георги Първанов, съобщиха съпредседателите на движението инж. Петър Пенчев, д-р Пламен Симеонов и Пламен Димитров.
Обстановката е продиктувана от един апотеоз на егоизма на управляващите. Всички партии подкрепят нахлуването ни в Ирак, а над 70 процента от българския народ е за изтегляне на нашите войски.
Движението е времеви инструмент на гражданското общество. То ще съществува до изтеглянето на българските войски от Ирак. Учредителите му нямат намерение да черпят дивиденти от предстоящите парламентарни избори. Те търсят връзка с международни институции. Вече са установили контакти с неправителствена организация от Великобритания и журналисти от Швейцария. На в. “Дас Бунд” е изпратен апелът на монтанчани против войната в Ирак. Миналата седмица те изпратиха телеграма чрез посолството на Германия у нас до канцлера Герхард Шрьодер, в която се казва: “Гражданско движение “Граждани против войната”-Монтана приветства заеманата от вас и правителствата на стара и демократична Европа позиция за мирно разрешение на конфликта в Ирак под егидата на ООН. Ние, граждани на Монтана, сме против войната в Ирак. Мир сега.”.
По сериозната изява на движението ще е антивоенният митинг на 1 септември. Датата не е избрана случайно. Тогава се навършват 65 години от избухването на Втората световна война. Организаторите - движенията от Монтана и Добрич - се разграничават от партийните призиви, както и против обръщението към българската общественост, подписано от петима народни представители. Те не очакват стохиляден митинг, но са сигурни, че подписката ще бъде подкрепена от стотици. Досега в нея са се включили 810 човека. До края на седмицата броят им ще надхвърли 1000.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso