Бр. 14 (2762), год. ХХХV, 9 - 15 април 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerКоледен концерт с участието на световно известния пианист Иво Калчев
Камелия АЛЕКСАНДРОВА
Почитателите на музикалното изкуство и китаро-мандолинния оркестър в Монтана посрещнаха Рождество Христово с концерт под мотото “100 години Астор Пиацола". 2021-ва е юбилейна за големия аржентински композитор, който със своето творчество постави началото на нова ера за тангото, като го наложи в концертните зали. Мелодиите му покоряват душите ни и пораждат прекрасни емоции, каза водещата Нели Василева.
Макар че инструментът, на който свири и концертира Астор Пиацола е бандонеон /това е разновидност на акордеона/, неговите творби са намерили място в репертоара на китаро-мандолинен оркестър “Монтана” с художествен ръководител Жулиета Калчева и диригент и аранжор Андрей Колев. Силата на неговите произведения е в завладяващата мелодия и романтичния блясък на настроението, което създават. Това загатват самите заглавия на пиесите му.
Концертът започна с “YEARS OF SOLITUDE” или “Години на самота". Безспорно една от най-популярните творби на Пиацола е “ОБЛИВИОН”. За превода на заглавието най-близката дума е... “ЗАБВЕНИЕ”. “Не съществуват много думи, с които може да се опише завладяващата шепнеща меланхолия на тази пиеса.” Това е казал и един музикален критик...
Посетителите се насладиха на прекрасно аржентинско танго, след което рязък завой към друг жанр с популярна песен на всеизвестния изпълнител от Монтана Хари Христов. Тя е метаморфоза в стил “стари градски песни" и танго с познатото на всички ни име “Жена на рамото ми плаче".
“МИЛОНГА ДЕЛ АНГЕЛ” е несъмнено най-любимата и популярна пиеса изпълнявана от инструменталистите по света. В залата на Младежкия дом тя прозвуча в изпълнение на Нанси Колева и оркестъра. “ЛИБЕРТАНГО” е емблематична творба на Астор Пиацола, композирана преди почти половин век. През всичките тези години тази уникална творба е интерпретирана от милиони творци, които са вложили своя стил и талант, така че оригиналът е почти забравен. Една метаморфоза на “ЛИБЕРТАНГО” в стил поп музика се откроява сред останалите интерпретации и импровизации. Нейният автор е Грейс Джоунс. Тя е известна арт сред средите като модел, актриса участвала дори в сериал за Джеймс Бонд, но и също и като поп изпълнител, автор на текстове и музика на песни, изпълнена от Александра Петрова. За да почувстваме още по-осезателно темперамента на тангото бяха изпълненията на Огоста данс.
Гражданите на Монтана аплодираха щедро оркестъра със специалното участие на професор Иво Калчев, който е син на създателя на монтанския оркестър Любомир Калчев. Специално за този паметен гастрол той е сътворил един кавър на сантименталната творба на Пиацола “СОЛЕДАД” (самота) за две пиана и оркестър. Най- завладяащо беше изпъленнието на Иво Калчев в дует с Нанси Колева и оркестъра. Това беше истинска радост да отбележат с коледния коцерт завръщането на проф. Калчев на родна сцена след почти 3 десетилетия!
Иво Калчев е доктор на музикалните изкуства и професор, завеждащ клавирна катедра в Католическия университет на Америка във Вашингтон. Концертирал е в едни от най-престижните музикални центрове както в САЩ, така и по света. Музикалните критици по света не пестят суперлативи за него. Описват го като забележителен, брилянтен, вълшебен и незабравим изпълнител. Завоювал е десетки престижни международни награди. Изключителен е и като педагог. Негови студенти са носители на много награди от международни конкурси и продължават своето професионално обучение в престижни университети. Проф. Калчев изнася лекции и провежда майсторски класове в Европа, Азия и Америка. Той е артистичен Ко-директор на Ландкастърския международен клавирен фестивал в Пенсилвания и артистичен директор на българското музикално общество във Вашингтон.
Още дълго може да се говори за неговата кариера, знам, че сте нетърпеливи да го чуете, затова ще акцентирам само на още един факт от впечатляващата му творческа биография. Проф. д-р Иво Калчев, който притежава научни степени и дипломи от Йейл, Университета Рутгерс, Софийската музикална академия и Висшето училище за музика “Франц Лист” - Ваймар, е направил първите си стъпки в нашата ОШИ “Добри Христов”. Както е казал поетът “И ние сме дали нещо на света”. Завладяващи бяха изпълненипта на КСТ “ОГОСТА данс”, които прозвучаха с гласа на Христина Николаева, която направи своя дебют с оркестъра. Тя поднесе прочувствено и БЕН СА МЕ МУЧО. За празничното настроение допринесоха “COMMENT CA VA” - ЦВЕТЕА НИКОЛАЕВА, “КУАНДО, КУАНДО”, ХРИСТИНА НИКОЛАЕВА - PROMISE ME - АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА - ADIOS NONINO. Този концерт беше уникален коледен подарък за нашата публика, поднесен с обич само ден преди светлия християнски празник. Китаро-мандолинен оркестър “Монтана” и неговите артистични гости вложиха в този дар душата си и с музикалните си послания докоснаха душите. Всички почувстваха колко ценно да сме заедно и да съпреживяваме изкуството. Публиката и изпълнителите се разделиха с пожелание за споделени коледни празници и щастливи делници през 2022 година.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso