Бр. 13 (2761), год. ХХХV, 2 - 8 април 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerБезспорни ползи за общността носи инициатива
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Пред финал е поредният успешен проект, изпълняван от местните управи в Монтана и Бойчиновци съвместно с детските градини в кв. “Кошарник”, в Габровница, в Безденица, в Долно Белотинци и Баккаборг в исландската столица Рейкявик. Реализирани са много от дейностите за приобщаване и овластяване на ромския етнос в двете общини, назначени са четирима медиатори, отчете ръководителят му Теодора Петрова.
Медиаторите работят директно с жителите на населените места. Срещат се със семействата, чиито деца не ходят редовно на училище или не посещават детска градина. Уговарят хората да отидат на лекар.
“По-трудно е да накараме хората да минат при кардиолозите и гинеколозите. Много често питат, ама защо да ходя, като съм здрав, а точно сега ли. Нужно е повече убеждаване, но се съгласяват и после са доволни”, обобщи наблюденията Виолета Благоева, която е медиатор от Мадан.
За ромите от двете общини са осигурени 2000 безплатни медицински прегледи. Повечето от тях вече са извършени. А през миналия август е проведено и слънчево училище. В рамките на пет дни са реализирани уроци по български за децата, а за родителите - по грамотност. Осъществени са много други занимания и забавни игри. При голям успех мина фестивалът “Ние живеем заедно”, в който активно се включи популярният кларнетист Иво Папазов-Ибряма, деца и младежи от двете общини, уточни Теодора Петрова.
“Основната цел на нашата инициатива е да подобри живота на тази общност. Идеята е да осигурим значително по-добър достъп до здравни, социални и образователни услуги, да допринесем за трайна промяна на нагласите спрямо ромската общност”, подчерта Петрова.
“Резултатите от проектите са видими, значителни са и носят ползи на хората. Много деца влязоха в клас и в забавачката. Проведохме обучения с родителите - защо са нужни профилактичните прегледи, какви са усложненията, че не ходим на лекар, трябва ли и защо да продължим образованието си”, сподели Валя Александрова, която също е медиатор.
Социален медиатор е и Ана Иванова. Тя се среща с хората, разговаря с тях по много теми, но така също им обяснява им, примерно как се попълват документите за бюрото по труда или за социалната служба.
“Уточнявам какви са правата им, но и задълженията им, как да се държат, образно казано - какъв да е подходът им”, подчерта Иванова. Тя също отчете безспорните ползи от инициативата и дейностите им за общността.
Според медиаторите, дейностите трябва непременно да продължат. Налице са видими резултати. Трайно се повишава капацитетът им и това е само плюс за общността, категорични са те.
Две визити са реализирали исландските партньори. Те са представили работата си с двуезичните деца. Предстои наш екип да пътува до Рейкявик за обмяна на опит, добави ръководителят на проекта Теодора Петрова.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso