Бр. 22 (2770), год. ХХХV, 11 - 17 юни 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerНе щем да гласуваме или поне така изглежда
Янка АПОСТОЛОВА
Изборният ден в област Монтана премина вяло и спокойно. Нямаше сигнали за сериозни нарушения. Във всички общини работиха 296 комисии. До урните отидоха под 40 на сто от гласоподавателите. Най-активни бяха хората от Георги Дамяново и Чипровци, следвани от жителите на Бойчиновци и Брусарци - над половината от тях упражниха правото си на вот.
Всички секции на 9 юни в областта отвориха навреме, в тях работиха 2274 души. За сигурността 202-те стационарни и 17 подвижни СИК се грижиха 368 служители на МВР. Създадена бе необходимата организация и звената на Дирекция “Български документи за самоличност“ издадоха общо 44 удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на 9 юни и седмицата преди това. Пет бяха машините - в различни секции в цялата област, които не са заработили с бюлетините за двата вида избори и се е наложило там да има само гласуване с хартиени бюлетини.
Избирателната активност в региона остана ниска. Тя достигна 38,19 процента, което е около 5 на сто по-ниско в сравнение с април миналата година. Повече са хората, пуснали бюлетина за Народно събрание, за европарламент са гласували 32,96 на сто от отишлите до урните.
В региона 117 045 души имаха право да гласуват за Народно събрание, а 116 412 човека за Европейски парламент. Над половината от избирателите стигнаха до урните само в четири общини - Георги Дамяново (58, 07%), Чипровци (57,06%), Бойчиновци (50,76%) и Брусарци (50,18%). Най-ниската активност е регистрирана в община Монтана 33,94 на сто. За Европарламент най-много са гласували в Чипровци 55,7 процента, а най-малко в Лом - едва 27,24 на сто от хората.
Наблюденията на работещите в трите секции, разположени във второ СУ “Н. Вапцаров”-Монтана, показват, че този път до урните стигнаха повече хора в активна възраст и младежи. По-малко са пенсионерите, решили да упражнят правото си на вот. Сред най-възрастните, пуснали бюлетина и за двата вида избори, е жена на 88 години, която дошла сама. Но и няколко 18-годишни девойки и младежи са гласували. Повечето от стигналите до трите секции са предпочели машините, с които не е имало никакви проблеми. По активни са били гражданите до 10,30-11 часа и след 17 часа. Но сравнено с предишни вотове, активността е ниска, казаха от трите комисии.
Два са сигналите, подадени в Районната избирателна комисия на 9 юни те са от Института за развитие на публичната среда. Единият е, че в непосредствена близост до входа на изборното помещение в кв. “Кошарник“ са поставени агитационни материали, плакатът на “Възраждане“ е свален от собственика на обекта след намесата на РИК. Другият е, че членовете на СИК 56 четат и диктуват на глас личните данни на избирателите. Незабавно е извършена проверка - по телефона председателя на РИК, а негов заместник на място и са дадени указания, да се преустанови диктуването на глас

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso