Бр. 22 (2770), год. ХХХV, 11 - 17 юни 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerIN MEMORIAM
На 96-годишна възраст почина Почетният гражданин на Монтана д-р Георги Б. Георгиев - доктор на медицинските науки
На 96-годишна възраст
почина
Почетният гражданин на Монтана
д-р Георги Б. Георгиев -
доктор на медицинските науки,
политически анализатор, публицист
Най-високото отличие му бе присъдено за неговия дългогодишен принос в сферата на здравеопазването, за неговите медицински изследвания и научни публикации, за активното му сътрудничество на регионалния печат и за неговите литературни произведения.
Той бе удостоен Почетния знак на Община Монтана, с Решение № 444/27.04.2021 г. на Общинския съвет по повод празника на града Свети Дух.
Георги Борисов Георгиев е роден на 27.09.1928 г. в с. Живовци. Кариерното си развитие започва като военен лекар. От м. ноември 1955 г. постъпва на работа като ординатор във вътрешното отделение на Обединената градска болница в Михайловград (дн. Монтана). От 1957 г. завежда Кабинет по физиотерапия, а през 1963 г. става завеждащ Отделение и рехабилитация с придобита по време на военната служба специалност и остава на тази длъжност до пенсионирането си. През 1960 г. придобива специалност и по вътрешни болести. Третата му специалност е артрология.
През 1975 г. д-р Георгиев защитава дисертация въз основа на разработената от него “Методика за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат чрез електрофореза със суров нефт”. Своя опит той публикува в книгата си “Съвременно нефтолечение”. През 1981 г. в Дома на техниката в Михайловград (дн. Монтана) се провежда юбилейна Международна научно-практическа конференция по проблемите на ранната рехабилитация. От много държави постъпват заявки за обяснение на същността и приложението на нефтената методика. От Нидерландския научен институт и няколко съветски републики поискват и получават подробности за методиката. Авторефератът на Дисертацията по нефтолечението е поискан и изпратен на Александрийската библиотека в Кайро и на Корейската народна република.
К.м.н. д-р Георги Борисов Георгиев има 83 научни публикации в специализирани медицински списания и сборници и участие в много научно-практически конференции във филиала в Мартиново, в Михайловград (дн. Монтана), в страната и в чужбина. Освен медицината, д-р Георги Б. Георгиев има и активна обществена дейност, като сътрудничи с литературни и публицистични материали на местния печат с коментари, анализи, стихове и разкази. Затова е удостоен с орден “Кирил и Методий” III степен. Издал е две художествени книги: “Дива ябълка”, 2005 г. сборник с разкази, стихове, сатирични миниатюри и фейлетони; “Бумерангът”, 2010 г. разкази, есета и пътеписи.
Третата му книга “От трън, та на глог”, 2021 г., е публицистична. Тя съдържа политически коментари, портрети на политици и анализи на международни събития. Втората част от нея оценява “прехода” в Монтана за последните 20 години.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso