. 25 (2434), . VIII, 27 - 3 2017 . | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerИзложба проследява наследството на Рьорих
Знакът на Знамето на Мира присъства в културите на всички народи, в българската иконопис - също
Деница РОСЕНОВА
Идеята за мир чрез култура продължава да живее по целия свят и слава Богу, че е така. От времето, когато великият художник Николай Рьорих чертае измеренията й, до днес, тя остава едно от най-ценните достижения в културната история. У нас тази философия получава най-широко разпространение в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Тогава страната ни дава значим принос за утвърждаването в ЮНЕСКО на идеите на Пакта Рьорих и Знамето на Мира.
Дойде моментът и монтанските ценители да се докоснат до корените на това изкуство и неговата велика мисия. Изложбата “Пактът Рьорих. История и съвременност” се открива днес в художествена галерия “Кирил Петров”. Тя се организира от Международния Център “Рьорих” и Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих. Провежда се под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България. Сред съорганизаторите са община Монтана и ПГПЧЕ “Петър Богдан”. Гимназията е асоциирано училище към глобалната мрежа на ЮНЕСКО.
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих, подписан през 1935 година във Вашингтон. Идеята за него се заражда в началото на ХХ век в Русия. Това е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. По същество изискването е за приоритет на културата в държавната политика и в живота на обществото. С пакта се полага основата на съвременната международноправна система за защита на културните ценности.
Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеята за мир чрез култура. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира. С този отличителен флаг се идентифицират подлежащите на защита обекти. По предложение на Рьорих е утвърдено бялото платно с червена окръжност, в която са вписани три червени кръга. Прочутият знак се среща в културите на всички народи и епохи, в това число - и в българската иконопис.
Отделен раздел от експозицията демонстрира актуалността на Пакта Рьорих. В него се проследява разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до наши дни. Представена е и дейността на Международния Център-Музей “Рьорих”.
Изложбата остава в Монтана до 14 юли, уточняват организаторите.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso