Бр. 26 (2774), год. ХХХV, 9 - 15 юли 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerФармацевти протестираха
Аптеки в област Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. Те не изпълняваха в рамките на два часа рецепти по Здравна каса. На вратите им беше залепено уведомление.
Фармацевтите очакват, протестът им да осигури гласност за промените, които Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването правят, без да потърсят мнението на бранша. Измененията ощетяват аптеките, категорични са те.
Аптеките купуват медикаментите и всички продукти, които се поемат от Здравната каса. Осигуряват ги на пациентите, но средствата за тях се превеждат след 40-45 дни, въпреки че е отчетен финансовият период.
Предвидено е също вместо досегашните три безплатни лекарства на една рецепта, да се изписват до единайсет, но получаваната от аптеката такса за обработка да останат 5 лева. А се случва гражданите да не ги купуват само от един обект. Това може да доведе до фалити.
Фармацевти прогнозираха, че от промените потърпевши ще са и пациентите, защото аптеките няма да могат да осигуряват лекарствата.
“Аптеката намалява цените на лекарствата до покупни цени, за да може пациентът да доплаща по-малко и здравната каса да има по-малко разходи, тъй като бюджетът й е пред изразходване и това рефлектира върху финансовата стабилност на всяка една аптека. Това неминуемо в един момент ще доведе до фалити”, поясни Албена Живкова.
Общо 44 са аптеките в областта. Половината от тях са в Монтана. Без нито една са Якимово, Медковец и Георги Дамяново. По една има в Чипровци, Вършец и Брусарци.Във Вълчедръм - две. Толкова са и в Бойчиновци, в това число и в Лехчево.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso