Бр. 26 (2774), год. ХХХV, 9 - 15 юли 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПродължава подмяната на старите печки
Отново приемат документи за безвъзмездна смяна на отоплителните уреди на твърдо гориво в Монтана. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, който е втори по ред, изпълняван от общината, съобщи кметът Златко Живков.
За реализацията на новата инициатива на местната управа са отпуснати безвъзмездно 21, 695 милиона лева, основната част от тях са от европейската програма “Околна среда”, а 3,254 млн. лв. е националното съфинансиране. По нея е предвидена смяната на печки и котли на твърдо гориво с по-екологични отоплителни уреди. Най-много са климатиците - 5239, 300 са термопомпите “въздух-вода” и 30 “вода-вода”, 150 са печките и котлите на пелети. 1368 е прогнозният брой на радиаторите. За първи път е планирано изграждане на 30 фотоволтаични системи до 4 киловата за битово потребление. Безплатно ще се извършва демонтаж на старите отоплителни уреди на дърва и въглища, както и предаването им за рециклиране.
Това е втори проект за чистотата на въздуха на община Монтана В първия, които приключи през 2023 година 3236 домакинства смениха старите си печки и котли с нови екологични уреди за отопление.
“Амбицирани сме да сме сред малкото градове в България, които ще използват за отопление през студените месеци под 50 процента твърдо гориво.
Сега и фирми имат право да кандидатстват за подмяна на отоплението. Документатите на хората и предприятията се приемат в нарочно отворен офис на ул. “Отец Паисий” №17 в Монтана на метри от железопътния прелез. Работното му време е от 9 до 17,30 часа. Телефонът за връзка е 359 882 43 25 08.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso