Бр. 28 (2677), год. ХХХIII, 19 -25 юли 2022 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerЗамфировчани на сухо, няма пари за подмяна на водопроводната мрежа
Аделина ЙОРДАНОВА
Заради зачестилите аварии по тръбопроводите Замфирово редовно вече остава без питейна вода. Жителите на селото потърсиха съдействие за разрешаване на проблема от областната управа в Монтана.
Проблемите започнали на 2 юли след авария на довеждащия водопровод. Компрометираната част от етернитовата тръба е подменена с пластмасова и водата е пусната, но възниква нова. Тя е на друго място - на входа на водоема, в трудно достъпен терен. В следващите дни тръбите гърмели по цялото трасе на водопровода, изграден преди повече от 55 години, разказа пред областния управител Ванина Вецина, която дойде на място в селото, управителят на ВиК-Берковица Йордан Йорданов.
Дни след първата авария в селото са докарани водоноска и цистерна. Водата за пиене е с бутилки по литър и половина на човек, осигурявани от общинската власт.
“Тук има семейства с малки деца, възрастни хора, които не могат да излязат да си купят вода. Няма с какво да се измием, да сготвим, да изперем. Това е кошмарно и недопустимо, а кога ще свърши - не се знае”, оплакаха се местни жители.
Берковското водно дружество не разполага със средства за цялостна подмяна на водопровода, има задължения и към ВиК-Монтана. В същото време цената на водата, която доставя на клиентите си, е ниска и е около 1 лев за кубик. Тази седмица предстои представянето на новия бизнес план пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. В него е заложена нова цена. Предвидено е тя да нарасне с около 40 стотинки без ДДС и без такса “канал” и да стане общо 1,77 лева на кубичен метър. Ако бъде одобрена, в следващата една година приходите би трябвало да се увеличат с около 260 000 лв. Така задълженията ще бъдат изплатени и ще има свободни средства за изпълнение на инвестиционната програма, според управителя на дружеството.
“Предложих на местната управа и на Общинския съвет в Берковица дружеството да стане част от ВиК-Монтана, което ще доведе до обединение и един оператор. Ние сме една от шестте области, в които няма консолидация, а само така можем да кандидатстваме за финансиране по европейски проекти и ще може да се подмени цялата мрежа в региона. Община Берковица отказа с мотива, че идват избори и цената не трябва да се увеличава. А от Общинския съвет твърдят, че жителите не желаят обединението на сектора”, обясни областният управител.
Ванина Вецина призова ръководството на ВиК-Берковица и местните власти щом не могат да се справят сами, да търсят други начини, а местните жители - да бъдат по-активни и настоятелни в търсене на решенията за проблема.
“Трябва да се мисли за по-мащабно и дългосрочно реконструиране на мрежата, а не само за удобството и предпочитанията ни в този момент, особено когато те са породени от лични интереси и не са в интерес на обществото”, каза тя.
През последните няколко месеца областният управител тя проведе поредица от срещи с всички страни, свързани с ВиК сектора в региона, чиято тема бе обединението му и свързаните с това възможности за европейско финансиране. Поради отказа на местната власт в Берковица за присъединяване, възможностите за кандидатстване по европейски проекти за следващите години, ще бъдат пропуснати.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso