Бр. 32 (2354), год. ХХVII, 26 - 27 април 2016 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПак бял прах засипа Железна
Аделина ЙОРДАНОВА
Хвостохранилището “Голям Буковец” отново покри Железна с бял прах. Облакът засипал чипровското село в нощта срещу четвъртък. Кметът Виктория Едуард подала сигнал в Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана в 7,45 часа на 21 април.
Еколозите направили незабавно проверка. Те констатирали, че оросителната система работи, но голяма част от площта на хвостохранилището е суха и при силен вятър, горният слой се разпрашава и се разнася над селото. Съоръжението разпръсквало вода само в участъците на дюзите, което го прави неефективно, констатирали те.
Дори когато са взети почвени проби от три места в района на селото е имало облаци бял прах, идващи от “Голям Буковец”, е записано в протокола от проверката. Собственикът  на хвостохранилището “България Флуорит” ЕООД не експлоатира обекта по проекта за рекултивация, който е съгласуван с РИОСВ. В него изрично е посочено, че се изключва замърсяване и увреждане на почвата и другите компоненти на околната среда и водите. Дадено е поредно предписание за изграждане на система, която да оросява цялата площ на хвостохранилището.
Припомням, че в началото на февруари бял прах от “Голям Буковец” отново покри Железна. Тогава времето бе необичайното сухо и силно ветровито, но еколозите констатираха, че и системата за оросяване е демонтирана. Те разпоредиха незабавни мерки за прекратяване на запрашаването. Обектът е инспектиран отново на 15 и на 29 февруари. При проверките е установено, че чрез тръбопровод с щуцери периодично се оросява и разпръсква вода в съоръжението за съхранение на минните отпадъци.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso