Бр. 36 (2735), год. ХХХIV, 19 - 25 септември 2023 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerУдари първият звънец
Близо 11500 момичета и момчета прекрачиха училищния праг на 15 септември. Малко над 950 от тях са първолаците. Новата учебна година за всички тях започна в тържествена обстановка, много цветя, поздрави.
Кметът на Монтана Златко Живков присъс-тва на откриването на учебната година в пет училища в града. Той пожела на учениците да бъдат вдъхновени, усърдни, трудолюбиви и жадни за наука, да се уважават взаимно и да развиват своите способности. Повече от 400 са първокласниците в цялата община. Те получиха подарък от Живков - книгата “Празник на буквите с любими детски писатели за всяка буква от Азбуката”.
По-специално и много емоционално бе началото на тази учебна година за възпитаниците и учителите на гимназията с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”. Заедно с гости от немския град Шмалкалден те отбелязаха половинвековното сътрудничество между нашата и гимназията “Филип Меланхтон”. За празника в Монтана бе и кметът на Шмалкалден Томас Камински. Германският град е един от 14-те чуждестранни, с които Монтана си партнира.
Юбилейната година се чества под надслова “Приятелството е като дърво. Няма значение колко е голямо, важно е колко дълбоки са корените му”.
“Петдесет години са юбилей, той е рядко срещано събитие в история на учебните заведения в България изобщо.”, отбеляза Живков в приветственото си слово.
Живков отличи с плакети Томас Камински, общинския съветник Клаус Дитер Кайзер, учителя Петра Бауершмит, бившия директор на немската гимназия Пенка Ненкова и настоящия Мария Бончева, за приноса им в това ползотворно сътрудничество. Той награди с плакет още един учител. Това е Ингрид Краус и е най-дългогодишният немски преподавател в местната гимназия.
На 15 септември в нова сграда влязоха възпитаниците на началното училище “Васил Левски“ във вършечкия квартал “Изток“. Тя е построена с 319 хиляди лева, осигурени по проект на Министерството на образованието и науката. Всеки от първокласниците получи раница с пособия. В школото учат 227 деца. По-голямата част от тях са ученици, а 63 са в полудневни подготвителни групи.
На церемонията за откриването на учебната година присъства кметът на общината Иван Лазаров и началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова, много гости. В тържествена обстановка започна 15 септември и в СУ “Иван Вазов” във Вършец. То е средищно, а възпитаниците му са 548, разпределени в 27 паралелки от първи до дванайсети клас. Общо 83 са първолаците във Вършец, това е с петима повече в сравнение с миналата година, сочат данните на местната управа.
“15 септември е един от най-запомнящите се празници за всяко българско дете. Училището е богатство, то ни води към непознати светове, изпълнени с приключения“, каза в приветствието си към учениците, учителите и родителите, присъстващи на откриването на новата учебна година в ОУ “Отец Паисий” в Георги Дамяново кметът на общината Нина Петкова.
Всички момичета и момчета от основното училище получиха подаръци от общината учебни помагала, а първокласниците - ученически раници.
Над сто униформени служители на реда се включиха в засиления контрол в районите около училищата в областта, детски площадки, паркове и градини, спортни зали и стадиони. Часовете за контрол са съобразени с интензивността на движението и посещаемостта на обектите. Преди първия учебен ден е проверена сигурността на учебните заведения, уточнени са охраната и пропускателния режим. Направен е оглед на улиците около тях. Проконтролирана е сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради. Проведени са срещи с представители на общините за планиране на мерки за опазване на обществения ред и сигурността на учениците и децата в областта, уточняват от полицията.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso