Бр. 27 (2775), год. ХХХV, 16 - 22 юли 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerТранспортната свързаност на областта във фокуса на МРРБ
Янка АПОСТОЛОВА
Голямата визия за Северозапада на управляващите е изграждането на два скоростни пътя, които да свържат Монтана със София. Единият вече се строи - това е Видин-Ботевград. Другият е през Петрохан и е мечтата на гражданите тук, заяви в Монтана на среща с кметовете и представителите на общините и областната администрация министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.
Изграждането на пътя Видин - Ботевград е сред особено важните приоритети за развитието на Северозападна България. Като пълноценен транспортен коридор той трябва да свърже Бяло море с река Дунав за движение на стоки и суровини, които да развият индустрията и заетостта, коментира Цеков. Част от него е пътят между Ружинци и Монтана, чието строителството започва до два месеца. Предвижда се 40-километровата отсечка да бъде с по две ленти за движение в посока. Изготвени са необходимите технически проекти, осигурено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на строеж остават някои съгласувателни процедури, обяви министърът.
“Огромна част от държавните инвестиции, планирани за тригодишния период, са насочени към транспортната свързаност на Северозападна България. Сред изключително важните обекти е магистралата Видин-Ботевград.”, подчерта министърът.
Другият приоритет е възлагането на проекта за участъка Монтана-Враца, но реалните строителни дейности може да стартират около 2027 г., гласят оптимистичните прогнози, на око всичко върви максимално добре организирано. Той е забравен през годините, изоставено е едно идейно решение поради несъответствия и никой не е предприел някакви действия.
“Изправени сме пред неприятно и тежко наследство, свързано с липсата на утвърдено трасе. Имало е избран вариант през 2010 г., но през 2013 г. е констатирано, че той не отговаря на екологичните изисквания и пътната безопасност, защото преминава в близост до действащи складове за боеприпаси. Оттогава то е изоставено и няма разработени нови варианти”, посочи Цеков и добави, че през декември е възложил разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания за избор на ново трасе между Монтана и Враца с габарит на скоростен път.
Над 30 са подадените оферти за обекта, очаква се до месец да бъде избран изпълнител. Предвидени са средства от бюджета, така че да се запълни “този транспортен вакуум между Монтана и Враца“, допълни министърът. Не по-малко приоритетен е пътят Монтана-София през Петрохан.
“До 5 март приемаме оферти за изпълнител на разширен идеен проект за модернизация на пътя Монтана - София с тунел под Петрохан. Съществуващият към момента е неработещ, защото предвижда двулентов път, който няма да промени качествено транспортната свързаност. Предвиждаме 84-километрова отсечка с четири ленти и скорост 120 км/час. Това е първата стъпка, която трябва да направим”, съобщи министър Цеков.
Той уточни, че се надява още в средата на годината да започне проектирането. Това е и един от малкото проекти у нас, който може да се реализира чрез концесия или публично-частно партньорство.
Агенция “Пътна инфраструктура” е разработила съвместен проект с общините Лом, Оряхово, Димово и неправителствена организация по програмата “Развитие на регионите” за основен ремонт на 52 км от крайдунавския път, свързващ Видин, Лом и Никопол, на стойност почти 100 млн. лв.
“Това е една от добрите концепции за интегрирани териториални инвестиции в района. Одобряването на проекта зависи и от Регионалния съвет за развитие, който трябва да го одобри като основен приоритет, за да получи финансиране“, отбеляза той.
В хода на срещата, в която участваха също председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и инж. Йордан Вълчев, член на УС на АПИ, както и инж. Лозко Лозков, председател на УС на “Български ВиК холдинг”, са обсъдени нуждата от аварийни пътни ремонти в област Монтана. Сред тях са участъците Георги Дамяново-Дълги дел, Монтана - Вършец, Чипровци - Белимел, Замфирово - Пърличево. Експерти на АПИ трябва да направят анализ на отсечките. Решенията и мерките, които АПИ ще предприеме, ще бъдат представени пред кметовете от областта на 11 март.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso