Бр. 7 (2755), год. ХХХV, 20 - 26 февруари 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerЧужденец, возил нелегални мигранти - пред Темида
Апостол ЯНКОВ
Предстои 23-годишен литовец да отговаря пред съда за незаконен превоз на мигранти. Районната прокуратура в Монтана вече подготви обвинителния акт срещу В. А.
Случаят е от миналия 27 септември. Тогава след получен сигнал за незаконно транспортиране на мигранти служителите на реда от участъка във Вълчедръм предприели необходимите действия. На пътя за Септемврийци те засекли товарен автомобил “Ситроен”. Полицаите опитали да спрат за проверка превозното средство, но водачът му не се подчинил. Продължил с висока скорост, не овладял волана и се блъснал в стена на частен имот във Вълчедръм, след което избягал.
Незабавно били предприети оперативно-издирвателни мероприятия по установяването на водача и пътниците от автомобила. В района на инцидента били открити девет мъже, които заявили, че са от Сирия. Чужденците, които имали за цел да стигнат до Западна Европа, разказали за пътя, по който били транспортирани от Турция до България. Планирали сами да преминат българо-сръбската граница.
Същия ден водачът на автомобила - гражданинът на Литва В.А., е бил установен и задържан в района на свогенското село Искрец. Той е бил разпознат от мигрантите. Бил е привлечен към наказателна отговорност за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територия на страната в нарушение на закона. Сред превозваните от него сирийци е имало и непълнолетно момче. Понастоящем литовецът е с мярка за неотклонение “задържане под стража”. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от две до десет години и глоба от 5000 до 20 000 лева.
Предстои делото да продължи в съда.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso