Бр. 7 (2755), год. ХХХV, 20 - 26 февруари 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПетър Петров от “Възраждане”
В област Монтана са налице случаи на необяснимо бездействие по разследването по следствени дела
В област Монтана зачестяват случаите на забавяне и бездействие по определени досъдебни производства от страна на разследващите органи, както и липса на ефективен надзор, от страна на съответния наблюдаващ прокурор.
За това алармира народният представител от “Възраждане”, които посочи, че по негово искане до Главния прокурор е извършена проверка дали е налице умишлено забавяне по хода на определени досъдебни производства. След извършена проверка на съответните органи е установено наличие на основание за предложение до административните ръководители на прокуратурата за налагане на дисциплинарна отговорност на съответните наблюдаващи прокурори.
В хода на проверката се установява например, че след образуване на досъдебно производство през месец юни, 2022 година, за документно престъпление, за период от над шест месеца е установено бездействие от страна на разпитващите органи и липса на ефективен надзор от страна на наблюдаващия прокурор, което от своя страна е довело до забавяне на разследването. При друг случай и последвала проверка по него, се установява, че след образуване на досъдебно производство, водено по престъпление по чл. 123, ал.2 от НК, за период от около 4 месеца действията по разследването са преустановени, като през този период липсват данни и за упражнен ефективен контрол върху разследването, от страна на наблюдаващия прокурор, което е довело до забавяне на разследването и в този случай.
“Предвид изложеното, инициираната от мен проверка е приключила с констатации за допуснати нарушения по организацията на работата по конкретни дела с особена важност, като от страна на водещия разследването, така и от страна на наблюдаващия прокурор. Тези случаи започват да зачестяват и да оставят в гражданите впечатлението, че в регион Монтана не се работи ефективно в сферата на правораздаването, нито в полза на обществото. Благодарение на доклада от главния прокурор ще сезирам както административните ръководители на прокуратурата, така и инспектората към Висшия съдебен съвет, сега преобразуван на Висш прокурорски съвет, за налагане на наказания”, заяви Петър Петров от “Възраждане”.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso