Бр. 7 (2755), год. ХХХV, 20 - 26 февруари 2024 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerФинансират общински обекти с 85 милиона
Аделина ЙОРДАНОВА
На повече от 85 милиона лева възлизат проектите на общините от областта по националната програма за капиталови инвестиции. До този момент са внесени 48 предложения, съобщи в Монтана министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. На среща с кметовете и областния управител Ивайло Антонов, народни представители от региона и членове на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление той обсъди транспортната свързаност и инфраструктурните обекти.
Започва подписването на споразумения с кметовете за изпълнение на общинските инфраструктурни проекти, финансирани от държавата, уточни министърът.
“Подадени са 48 проекта, сред които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лв. и други ВиК-обекти, общински пътища, обновяване на отсечката Брусарци - Белотинци за над 6 млн. лв., за детски градини”, уточни той.
Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на 2026 г. Общините са предвидили да усвоят още тази година над 70 милиона лева. За да бъдат подписани споразуменията, местните управи трябва да са изпълнили някои условия. Необходимо е да имат валидни и влезли в сила разрешения за строеж, да разполагат с виза за проектиране или становище на главен архитект при инженеринг.
На срещата е обсъден новият закон за ВиК и ценообразуването на водата. Нуждите от инвестиции в сектора не само в областта са огромни. Заради липсата на консолидация и единен ВиК оператор в региона вече два програмни периода не са използвани евросредства за модернизация на мрежата.
“Консолидацията на общините е един от вариантите за подобряване на качеството на водата и спирането на режимите, но има съпротива от населените места, които имат достъп до евтина питейна вода, подавана по гравитачен път. Обърнах внимание на кметовете, че управлението на ВиК сектора изисква солидарност между гражданите. Не можем да гледаме само с очите на хората от Берковица, а трябва да погледнем и с очите на хората от Лом, от Вълчедръм. Необходимо е да търсим решения, които са оптимални за жителите на цялата област и дават възможност устойчиво да се развива управлението на ВиК сектора.”, изтъкна министърът Цеков.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso