Бр. 72(2204), год. ХХV, 30 септември - 1 октомври 2014 г | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПравят етикетите разбираеми за хората
Янка АПОСТОЛОВА
Нови етикети ще имат всички хранителни продукти от средата на декември. Промяната ще ги направи значително по-разбираеми за потребителите. Правилата засилват защитата срещу алергени. Това съобщи на семинар в Монтана председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.
Служителите от контролните инспекции, от бизнеса и търговците бяха запознати с подробностите по въвежданите мерки в етикетирането на всички видове храни, включително тези, които се разпространяват до заведенията за обществено хранене, както и от фирмите, предоставящи кетъринг услуги. До края на годината страната ни е длъжна да приеме промени в етикетирането на хранителните продукти по силата на европейски директиви. Крайният срок, в който новите етикети трябва да бъдат въведени, е 13 декември. Обучението на контролираните и контролиращите е съвместно, за да бъде избегнат двойният прочит на европейското законодателство, уточни тя.
Няколко са акцентите, свързани с новите етикети. Те са в сферата изцяло на по-голямата информираност на потребителите при покупката на определена храна, подчерта Кукушева. Особено специфични са изискванията за хляба, тестените и сладкарските изделия.
“От етикетите трябва да изчезнат Е-тата. Нужно е да бъдат изписвани пълните им наименования и то на разбираем език - тоест не е нужен инженер-химик или лаборант, за да поясни точното съдържание. Категорично ще бъде посочено процентното съдържание на дадена добавка или подобрител спрямо теглото на продукта. Шрифтът не бива да е по-малък от 1,2 милиметра и няма да носим вече лупи в чантите си”, посочи Марияна Кукушева. Новост е, че цялата информация за потребителя трябва да бъде изписана на едно зрително поле и няма да се налага на клиента да върти наляво-надясно изделието, за да търси интересуващото го. Необходимо е на етикета да бъде посочено, къде точно е изписан срокът на годност. Изрично ще се подчертават алергените и добавките в храните. При произведените от пшенично брашно продукти ще е изписано наличието на глутен.
“По отношение на стоките, които влизат от Европейския съюз, трябва да има ясен и четлив превод, но не с мастило, което ще се изтрие още при първото докосване. И един изключително важен акцент, отнасящ се до непакетираните тестени храни - закуски, пасти, торти, продаващи се на бройка или на килограм. На щанда, където са подредени, няма да има само надпис с името на изделието, а пълна информация. Особено трудно ще е при сладкарските изделия, чието съдържание е много богато. За тях няма да има изключение. Предвидените санкции за подобен пропуск, посочени от Европейската комисия, започват от 5000 лева на продукт”, изтъкна Кукушева.
Глобите не подлежат на вътрешен прочит. Те няма как да бъдат намалени, предупреди тя. Европейски инспектори ще проверяват дали и как се спазват правилата. Те ще бъдат тайните клиенти. Част сме от единния европейски пазар и няма как да избегнем подобни контроли, обобщи Марияна Кукушева. Тя припомни, че този регламент е приет през 2011 г. и няма да има по никакъв начин удължаване на гратисния период.
“В големите фирми опаковките, включително етикетите, се изработват за по-дълго време в значителни количества. Те имат назначени специалисти, които отговарят точно за това. Малките фирми имат нужда от помощ и ние по тази причина предприехме това обучение съвместно със Съюза по хранителна промишленост, с Министерството на земеделието, за да дадем възможно най-много информация. В същото време до края на ноември, непосредствено преди влизането в сила на регламента, ще издадем ръководство. В него ще са публикувани примерните етикети на най-продаваните стоки и храни, което ще е в помощ на производителите. Те ще са наясно, какво трябва да съдържат етикетите”, изтъкна Марияна Кукушева.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso